Åkesson begär förlängd sjukskrivning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ansöker om förlängd sjukskrivning fram till den 31 mars och hans begäran kommer nu att handläggas, enligt riksdagens centralkansli.

”Det går åt rätt håll”, låter Jimmie Åkesson hälsa i ett pressmeddelande.

Han mår märkbart bättre, men vill inte ha för bråttom tillbaka i arbete. Under sjukledigheten kommer fokus att ligga på vila och familj, enligt pressmeddelandet.

Läkare: ”Utmattningssyndrom”

I sjukintyget från Jimmie Åkessons läkare står att läsa att partiledarens nedsatta arbetsförmåga beror på utmattningssyndrom.

Prognosen är dock att Åkesson bedöms kunna komma tillbaka till sitt nuvarande arbete som partiledare för Sverigedemokraterna.

SVT har sökt Åkesson för en kommentar men han avböjer att kommentera via sin pressekreterare.

Arvode trots sjukskrivning

Det har tidigare rapporterats att Jimmie Åkesson behåller sitt partiledararvode på nästan 40.000 kronor utöver sjukpenningen från Försäkringskassan.

Har varit borta tre månader

Det var den 17 oktober 2014, en dryg månad efter riksdagsvalet, som Jimmie Åkesson sjukskrev sig för utbrändhet.

– Nu när valet är över har jag getts möjlighet att landa och känna efter. Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt, sa Åkesson då.

”Han är saknad”

Sedan dess har Mattias Karlsson fått axla partiledarrollen.

– Jag tycker att det är bra att Jimmie tar den tid han behöver för att återhämta sig. Jag tror inte att det är bra att stressa fram en återkomst till arbetet, säger SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson till TT.

Han säger sig vara beredd att fortsatta som vikarierande partiledare så länge han har partiets förtroende. Partiet har ingen plan för hur det ska agera ifall sjukskrivningen förlängs fler gånger.

– Partiet är inte i någon akut nöd. Vi håller skutan flytande även under Jimmies frånvaro, säger Mattias Karlsson.

Ny partisekreterare

I går valdes också Richard Jomshof till ny partisekreterare i SD. Att Björn Söder skulle avgå efter tio år på posten har varit klart länge. Men efter Jimmie Åkessons sjukdom har det uppstått en tvist i partiledningen om bytet.

Söder hade velat vara kvar en tid på grund av Åkessons frånvaro.

Jimmie Åkesson

* Åkesson föddes 1979 och växte upp i Sölvesborg i Blekinge län.

* 1995 gick han med i SD och bildade en lokal förening i partiets ungdomsförbund i hemstaden.

* Åkesson uppger att invandringspolitiken först lockade honom till SD, men EU-motståndet fick honom slutligen att gå med.

* 1998 blev han som 19-åring invald i Sölvesborgs kommunfullmäktige för partiet.

* 2002 valdes Åkesson till partiets ledare.

* SD kom in i riksdagen efter valet 2010.

* Han sjukskrevs kort efter valet i höstas på obestämd tid på grund av utmattningssyndrom.

Källa: Sverigedemokraterna och NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.