Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra uttrycker inget intresse för att närma sig ett samarbete med Sverigedemokraterna och dess partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

Jimmie Åkesson (SD) kräver inga samtal för att stödja Anna Kinberg Batra (M)

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kräver varken samtal eller förhandlingar för att stödja Moderaternas Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat. Det beskedet ger partiledaren Jimmie Åkesson till DN.

Inget av de traditionella blocken i svensk politik är i närheten av egen majoritet i dag. Enligt SCB:s stora partisympatiundersökning som presenterades under torsdagen får Socialdemokraterna 31 procent och Sverigedemokraterna och Moderaterna drygt 18 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna har gjort klart att de kräver inflytande och har tidigare krävt samtal med Moderaterna för att släppa fram Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat.

– Man kan inte få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med oss, sa partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt i förra veckan i en intervju med Dagens Industri.

Åkesson: Inte viktigt att sitta vid samma bord som Batra

Men nu låter det annorlunda. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i en intervju med Dagens Nyheter att Sjöstedts uttalande inte var särskilt genomtänkt.

– Det är inte viktigt för mig att sitta vid samma bord som Anna Kinberg Batra. Det viktiga är vad som kommer ut, säger Jimmie Åkesson till DN.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson uppfattar det inte som någon helomsvägning, utan snarare att Jimmie Åkesson nu korrigerar Oscar Sjöstedt och samtidigt förtydligar partiets hållning.

– Åkesson är väldigt tydlig med att han förväntar sig politiskt inflytande och det är ingenting nytt. Frågan är sedan hur det ska gå till. Sverigedemokraterna kan mycket väl släppa fram en moderat statsminister, men i nästa led ska en alliansbudget röstas igenom och då kommer SD kräva betydande inflytande, säger Mats Knutson.

”Enklare att bilda alliansregering nu”

I helgen samlas Sverigedemokraterna till valkonferens i Norrköping och nu säger Åkesson att han varken kräver samtal eller förhandlingar för att stödja Kinberg Batra som statsministerkandidat.

– Vi vill ha politiskt inflytande, vi vill ha igenom det som vi lovar våra väljare. Om nu inte jag ska betraktas som en statsministerkandidat, så har vi två andra att välja på i princip. Och den som genomför det mesta av vår politik har goda chanser att bli statsminister med vårt stöd, säger Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter.

Åkesson är i intervjun tydlig med att han hellre ser en renodlad moderatregering än en alliansregering, och att inget tyder på att SD skulle stödja Socialdemokraterna.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson menar att Jimmie Åkessons förtydligande av SD:s linje underlättar för Anna Kinberg Batra.

– Med tanke på att Liberalerna och Centerpartiet är så starkt emot all form av direkt kontakt med SD så blir det enklare att bilda en alliansregering nu. Men om opinionsläget håller i sig är det naivt att tro att en regering i minoritet ska kunna sitta i fyra år utan att diskutera sakpolitik med ett så stort parti som SD om de ska förvänta sig deras stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer