Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) hamnade i het debatt om Sveriges klimatmål. Foto: SVT Nyheter

Åkesson (SD) vill inte driva politik som klarar trafikmålet till 2030

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) menar att det inte är realistiskt att driva en politik som gör att Sverige klarar det uppsatta målet om utsläpp från trafiken till 2030. Han pekar ut ett vägval kring klimatmålen som dagens stora politiska fråga.

– Nu har vi satt oss i en situation där folk inte har råd att köra till jobbet för att bränslepriserna är så höga, säger han i partiledardebatten i SVT:s Agenda.

Trafiken står för en tredjedel av Sveriges utsläpp. Riksdagen har fattat beslut om att dessa utsläpp ska minskas med 70 procent fram till 2030.

– Jag har inget emot om man når målen och vi är överens med regeringen om hur det ska gå till. Men det får inte vara överordnat. Nu har vi satt oss i en situation där folk inte har råd att köra till jobbet för att bränslepriserna är så höga, säger Jimmie Åkesson.

”Stora viktiga politiska konflikten i dag”

Regeringen sänker skatten på fossila bränslen och vill sänka inblandningen av biobränsle till EU:s miniminivå till 2024 för att få ner priset på bensin och diesel. Centerpartiet vill se ett riktat stöd till dem som bor utanför storstäderna.

– Det går att göra det här med fokus på dem som behöver det allra mest, säger Annie Lööf.

Jimmie Åkesson anser att förslaget är orealistiskt.

– Ska vi satsa på klimatmål på ett papper eller göra en satsning som gör att folk får ihop sin vardag oavsett var i landet man bor? Det är det som är den stora viktiga politiska konflikten i dag.

Annie Lööf replikerar:

– Man slår undan den gröna omställningen för landsbygden. Och den oväntade vinnaren är Putin. Det får klimatet och säkerhetspolitiken att svaja.

”Gör emot vad alla experter säger”

Miljöpartiets Per Bolund menar att regeringens politik leder till ökade utsläpp och minskade möjligheter att nå klimatmålen.

– Jag vill gratulera Jimmie Åkesson till att ha fått igenom hela Sverigedemokraternas klimatpolitik, vilket är ingen klimatpolitik. Det här är en regering som gör tvärt emot vad alla experter säger.

Ebba Busch (KD) delar inte denna bild, och påpekar att inga departement läggs ner.

– Vi gör som era gröna kollegor i Tyskland. Vi lägger ihop miljö, klimat och näringsindustrin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.