Foto: TT

Åkessons krav för att stödja Alliansen: Inflytande på fyra områden

Publicerad

Migrationspolitiken, kriminalpolitiken, hälso- och sjukvården samt pensionärerna. Sverigedemokraterna kräver inflytande på dessa fyra områden för att stödja en Alliansregering med moderatledaren Anna Kinberg Batra som statsminister, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson.

I januari öppnade Anna Kinberg Batra för att fälla regeringen redan i höst, om Sverigedemokraterna skulle stödja en gemensam alliansbudget. Något hon menar fortfarande låter sig göras.

– De får rösta precis hur de vill och jag tycker inte vi ska avstå från att lägga en budget av rädsla för hur de röstar. Det är ju så det har varit. Det tycker jag skadar Sverige, sade Anna Kinberg Batra i söndagens Agenda.

SD vill ha inflytande

Nu kräver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inflytande inom fyra områden för att stödja en Alliansregering: Migrationspolitiken, kriminalpolitiken, hälso- och sjukvården samt pensionärerna.

– Det är de fyra områden som jag ser som viktigast, säger han till Expressen.

Men samtalen med M-ledaren är knappast täta. Det har gått två månader sedan hon öppnade för samtal mellan partierna men ännu har Åkesson inte haft något möte med henne.

– Vi tog ju ett initiativ för ett par månader sedan, där jag ville träffa Anna Kinberg Batra och diskutera. Men de ville hålla det på tjänstemannanivå, och då får det bli så.

Åkesson säger också att de båda inte ringer till varandra och att frågan är väldigt känslig.

Moderaterna tappar väljarstöd

I SVT/Novus senaste väljarbarometer för mars månad tappade Moderaterna, vilket har gjort att Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti. Även i DN/Ipsos marsmätning blir partiet mindre än Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaternas kris

Mer i ämnet