39-åringen fördes in i rättssalen (längst fram till höger i raden av tre på denna teckning) med huvudet täckt. Foto: Måns Båth/SVT

Akilov erkänner terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

39-årige Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott och medger att bli häktad. Det meddelades under den häktningsförhandling på Stockholms tingsrätt som startade kl. 10:00. Rätten meddelade vid 11.30 att Akilov är häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott.

– Ett erkännande räcker i sig inte till en fällande dom, men jag utgår från att åklagaren har mer på fötterna i form av teknisk bevisning och annan information som man nu går igenom under häktningsförhandlingen, säger advokat Ingela Hessius till SVT Nyheter.

Akilov kom till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt i gröna kläder, med böjt huvud som han täckt med en tjock, grön tröja och satt med ryggen mot åhörarna i salen.

LÄS MER: Åklagaren: Akilov satt i förarhytten

Ygeman: Måste utröna om han haft medhjälpare

SVT Nyheter har frågat inrikesminister Anders Ygeman (S) hur han reagerar på att den misstänkte gärningsmannen erkänt:

– Det underlättar naturligtvis det fortsatta utredningsarbetet, men nu måste vi också fokusera på eventuella medgärningsmän och utröna om det har funnits medhjälpare eller inte, säger Ygeman.

Akilov greps fem timmar efter dådet

Den uzbekiske medborgaren Akilov är misstänkt för terrordådet på Drottninggatan den 7 april, då fyra människor miste livet. Han greps i Märsta fem timmar efter dådet, kl. 19:55, och anhölls kl. 01:15.

Akilov ska ha uppehållit sig i Sverige under flera identiteter, och det är oklart när han först kom hit. 2014 sökte han uppehållstillstånd, vilket efter överklagan definitivt avslogs i september 2016.

I februari i år meddelade Migrationsverket att han avvikit, och överlämnade ärendet till polis, som efterlyste honom den 27 februari.

LÄS MER: Det här vet vi om Rakhmat Akilov

Osannolik berättelse

Han har även sökt asyl i Sverige. Migrationsdomstolen menar att hans berättelse inte uppfattats som självupplevd, varför han inte gjort sitt behov av skydd sannolikt.

Man pekar på att han lämnat motstridiga uppgifter och en osannolik berättelse som trappats upp under utredningens gång.

TV/LÄS MER: Detta vet vi om terrorattacken i Stockholm

Akilov förekom inte i någon aktuell Säpoutredning, men det ska ha funnits uppgifter från i fjol som inte gått att belägga. Han har gillat IS- och terrorrelaterat material på Facebook, men enligt en tidigare kollega i Sverige har han inte uttryckt några religiösa eller radikala åsikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet