Åklagaren dementerar det tidigare pressmeddelandet att en förundersökning inletts mot Kristina Winberg (SD) Foto: Skärmdump åklagarmyndigheten, TT

Åklagare backar om förundersökning mot Kristina Winberg

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ingen utredning för att ta reda på om SD:s petade EU-parlamentariker Kristina Winberg gjort sig skyldig till förtal mot partikollegan Peter Lundgren.

Åklagarmyndigheten hade knappt hunnit meddela att en förundersökning inletts för att utröna om Peter Lundgren (SD) utsatts för förtal förrän en dementi kom:

”I nuläget finns ingen förundersökning om förtal av EU-parlamentariker. Ingen anmälan har heller ännu inkommit till Särskilda åklagarkammaren”, löd beskedet i dagens andra pressmeddelande från myndigheten.

”Åklagarmyndigheten beklagar den felaktiga informationen som tidigare publicerats pga av ett missförstånd”, lyder förklaringen.

I det första pressmeddelandet namngavs inte Peter Lundgren, men Åklagarmyndighetens presstjänst bekräftade för TT att det var denne som avsågs i vad som då uppgavs vara en inledd förundersökning.

”Mänskliga faktorn”

Enligt Robin Simonsson, kommunikatör på Åklagarmyndigheten, beror myndighetens miss på den ”mänskliga faktorn”.

– Man har blandat ihop ärendet om sexuellt ofredande med ärendet om förtal, säger han.

Har ni brustit i era rutiner?

– Nej, det har varit ett normalt förfarande men ett missförstånd har skett, säger Robin Simonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer