Häktningsförhandlingar väntas hållas i Stockholms tingsrätt under fredagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Åklagare begär nya häktningsförhandlingar med officer med hög rang

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan och mannen med bakgrund i flera försvarsmyndigheter som sitter häktade för brott mot rikets säkerhet begärdes i dag omhäktade av åklagarna i fallet.

Häktningsförhandlingar väntas hållas i morgon med start 9.00 i Stockholms tingsrätt.

Mannen, som har bakgrund i Försvarsmakten, och hans hustru, som arbetar på Försvarets radioanstalt, greps och häktades för en knapp månad sedan, misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

I dag begärde åklagarna Mats Ljungqvist och Per Lindqvist att nya häktningsförhandlingar ska hållas. Av deras framställan om förlängd åtalstid framgår att rubriceringarna är de samma som tidigare och även brottstiden, 1 maj 2023 till 17 oktober 2023.

– Den rubriceringen står sig fortfarande och vi har gjort den bedömningen att det finns skäl att begära de här två häktade på nytt och det skälet är helt enkelt att vi behöver ytterligare utredningstid, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Den häktade mannens advokat Thomas Olsson välkomnar en ny häktningsförhandling.

– Vi anser att det finns skäl att domstolen omprövar sitt beslut, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkta brottsligheten tros ha pågått från 1 juni i år fram till gripandet i tisdags, enligt åklagarna. Foto: Henrik Montgomery/TT, Per Leandersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.