Teliasonera betalade 2.2 miljarder kronor till ett bolag med kopplingar till den uzekistanska regimen. Foto: SVT

Åklagare fryser pengar i Teliahärvan i Uzbekistan

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Gunnar Stetler har fattat ett beslut om att frysa 30 miljoner dollar på ett bankkonto som tillhör företaget Takilant, uppger han för TT.

Stetler leder den utredning om mutbrott som inleddes efter uppgifterna i SVT:s Uppdrag Granskning om att Telia Sonera köpte en 3 G-licens av företaget Takilant, som har koppling till den uzbekiske diktatorn Islam Karimovs dotter.

-Jag anser att det här handlar om brottsliga pengar, säger Stetler.

Han har skickat in en begäran om kvarstad till tingsrätten angående företaget Takilant.

-Det här beslutet kan bara gälla ett par dagar. Sedan måste tingsrätten bekräfta beslutet, säger Stetler.

TT: Var finns kontot?

-Det kan jag inte ge någon information om.

Stetler vill inte gå in på övriga detaljer om vad som händer i utredningen.

Kontot hos Nordea

Takilants konto där 30 miljoner dollar har spärrats finns hos Nordea, skriver SvD Näringsliv på nätet.

-En ansvarig person hos oss kände igen namnet Takilant när han såg programmet och agerade sedan snabbt. Takilant öppnade ett konto hos oss här i Sverige under 2011 och har sedan under ett par omgångar satt in sammanlagt 30 miljoner dollar, säger Helena Östman, informationschef på Nordea till tidningen.

Pengarna kommer från den schweiziska banken Lombard Odler Darier Hentsch and Cie. Schweizisk polis utreder Takilant för misstankar om penningtvätt.

Begärt kvarstad på 1,5 miljarder hos Takilant

Åklagaren Berndt Berger, som arbetar med Stetler på Riksenheten mot korruption, har till Stockholms tingsrätt lämnat in en begäran om kvarstad av Takilants tillgångar i Sverige på totalt 1,5 miljarder kronor.

Berger ifrågasätter om Takilant har haft en uzbekisk 3 G-licens.

”Den svenska banken SHB har genomfört en utredning om den uzbekiska affären. De har inte kunnat finna belägg för att Takilant Ltd innehaft en licens”, skriver han, enligt SvD.

-Vi är helt säkra på Takilant är de rättmätiga ägarna till den här licensen. Vi har säkerställt detta, säger Iréne Krohn, presschef på Telia, till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer