Akrylamid i maten kan ge cancer

Uppdaterad
Publicerad

Mat med höga halter av akrylamid ökar risken för cancer i livmodern och äggstockarna, enligt en holländsk studie.

Det är första gången en epidemiologisk studie visat på ett samband mellan akrylamid och cancer hos människor.

Däremot har samband påvisats i djur- försök, vilket Livsmedelsverket hän- visade till i sitt uppmärksammade larm om akrylamid i maten våren 2002.

Fettsnål och fiberrik kost med mycket grönsaker kan minska intaget av akryl- amid med uppåt 40 procent, enligt Livsmedelsverkets expert Leif Busk.

”Studien är ett stöd”

De holländska forskarna har följt upp ungefär 62.500 kvinnor under drygt elva år. Forskarna har sökt ett samband mellan ett högt intag av akrylamid och tre olika cancerformer, bröst-, livmoder- och äggstockscancer.

-Den är ett stöd för de bedömningar som vi gjorde för fem år sedan. Men den innebär inte att problematiken ser besvärligare ut i våra ögon än tidigare, säger Leif Busk om studien.

Enligt honom står potatisprodukter för en tredjedel av akrylamiden som svenskarna får i sig, brödprodukter för en tredjedel och kaffe för en tredjedel.

Fakta: Akrylamid

Akrylamid bildas när kolhydrater bryts ner vid höga temperaturer som stekning och fritering.

Ämnet förekommer främst i potatisprodukter som pommes frites, stekt potatis och chips, men även i hårt bröd, småkakor och kaffe.

Akrylamid var giftet i tätningsmedlet Rhoca Gil, som låg bakom miljöskandalen på Hallandsåsen 1997.

Akrylamid ger skador på DNA, och vid höga doser nervskador och sämre fortplantning.

Rökare får i sig mer akrylamid än icke-rökare.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.