Arkivbild. Sahlgrenska har drabbats av våldsamheter senaste tiden. Foto: Scanpix

Akutsjukhus skakas av våldsamheter

Uppdaterad
Publicerad

På sistone har det varit flera uppmärksammade oroligheter på landets sjukhus. Bara den senaste veckan har det varit våldsamma bråk på akutmottagningar i både Örebro och Göteborg.

I veckan har SVT rapporterat om Johan Jansson som blev misshandlad inne på universitetssjukhuset i Örebro. Han åkte till akuten med sin fru som skadat sitt knä. När han sedan hamnade i en dörrsluss tillsammans med en annan man blev Johan Jansson attackerad.

Fler än hälften av universitetssjukhusen som SVT har talat med vittnar om att antalet våldsincidenter har ökat. Enligt en rundringning säger sex av de stora sjukhusen att de våldsamma incidenterna verkar bli fler. På fyra sjukhus säger man att antalet incidenter ligger på en jämn nivå.

”En zon för besökande”

Sahlgrenska i Göteborg har haft det turbulent i veckan och där skärps nu säkerheten. Bland annat ska personalen på akuten få överfallslarm och lokalerna ska separeras med hjälp nya väggar och dörrar.

–Det kommer att bli en zon för besökande och en zon för vårdmiljön. Vi ska också se över möjligheten till kameraövervakning, säger Anders Gidrup, säkerhetschef på Sahlgrenska.

Även bemanningen av säkerhetspersonal ser olika ut runt om i landet. Tre av sjukhusen i undersökningen har ordningsvakter på plats och fyra har väktare. De resterande tre sjukhusen har både anlitat ordningsvakter och väktare.

”Gör bäst lokalt”

Socialminister Göran Hägglund (KD) menar att det är just på sjukhusen man måste ta tag i säkerhetsfrågan.

–Det är svårt att se att vi i Stockholm, vid ett skrivbord eller i sammanträdesrum, hittar den bästa lösningen. Det tror jag att man gör bäst lokalt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer