Äldre luras på pengar – polisen misstänker liga

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker en utländsk liga specialiserat sig på att lura äldre människor. Bedragarna låtsas vara en anhörig till familjen för att komma över pengar och smycken.

Det börjar med ett telefonsamtal. En trevlig röst ringer och säger att det är ett barnbarn och att han eller hon snabbt behöver pengar för en oförutsedd utgift.

– De utger sig för att vara ett barnbarn och vara i ekonomisk knipa och säger att de måste ha pengar omgående. De säger att de betalar tillbaka nästa dag och att en kompis kommer och hämtar pengarna. Har de inga kontanter så säger ”barnbarnet” att det går bra med smycken, säger Jan Olsson på polisens bedrägersamordning till SVT Nyheter.

Fyra anmälningar på en dag

Polisen ser ett ökat antal anmälda fall de senaste veckorna. Bara i fredags anmälde fyra äldre personer att de blivit lurade. Under de första sju månaderna, så har man, bara i Stockholm, tagit emot upp mot hundra anmälningar.

– Då ska man veta att det är är ett stort mörkertal. För är man drygt 90 år, så kanske man inte gärna berättar för sina anhöriga att man blivit lurad, säger Jan Olsson.

Vad rör det sig om för summor de luras på?

– Det rör sig om mellan 10 000 till 50 000 kronor.

Förra hösten dömdes två män till 3 år och 9 månaders fängelse för att ha lurat till sig 1,7 miljoner kronor på liknande sätt.

Nu misstänker polisen en utländsk liga för de nya bedrägerierna och säger sig ha vissa spår som man följer upp.

– Det här tar fruktansvärt hårt på de som är drabbade, säger Jan Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.