Deltagarna på kulturcentret Draóthea i Västerås är glada åt det arbete Alexander Lindström gjort för att få högre ersättning. Foto: SVT

Alexander kämpade för högre lön åt funktionshindrade – och vann

Uppdaterad
Publicerad

Många funktionshindrade får jobba gratis i kommunernas dagliga verksamheter, trots att regeringen skjutit till pengar. Alexander Lindström, som själv har aspergers syndrom, tog strid och bidrog till att ersättningen fördubblades.

– Jag känner mig stolt, att äntligen lilla jag kan ha gjort nåt så här väldigt bra.        

Alexander har ett anpassat jobb, en så kallad daglig verksamhet, eftersom han har aspergers syndrom.

– Mina svårigheter är stress och att förstå vad folk tycker och tänker, vad de säger och har för undermeningar.

Men Alexander har vänt sina svårigheter till sin styrka. Han jobbar nu för föreningen Funktionsrätt Västmanland, där han kämpar för att kommunen ska betala högre ersättning för de som jobbar i daglig verksamhet.

Busskortet kostar

I dag tjänar Alexander och de andra i daglig verksamhet i Västerås 46 kronor om dagen. Alexander har tur, föreningen sponsrar även hans busskort.

– Annars kan inte jag jobba i daglig verksamhet, jag får 9 000 i sjukpension och det ska räcka till allt.

Extra pengar

I år har regeringen skjutit till 350 miljoner som kommunerna kan söka för att införa eller höja ersättningen till daglig verksamhet. Agneta Luttropp (MP) ordförande för Nämnden för personer med funktionsnedsättningar i Västerås, är i dag på besök på den dagliga teaterverksamheten Draóthea i Västerås. Hon säger att hon har lyssnat på de som argumenterat för att kommunen ska söka statsbidraget.

– Alexander har arbetat för detta mycket bra. När vi tog upp det här i nämnden så var det faktiskt ingen som var emot. Så jag kan redan nu säga att här i Västerås blir habiliteringsersättningen fördubblad under 2018.

”Viktigt med lön”

Beskedet får applåder av deltagarna på kulturcentret Draóthea i Västerås. De repeterar just nu för fullt med den föreställning som har premiär i maj, något som kräver en hel del arbete.

– Det är viktigt med lön. Att man får nåt litet ändå. Då är det mer som ett riktigt jobb, säger Amanda Snösjö som är en av de som repeterar.

Hon får medhåll av sin kollega Pelle Nyberg:

– Jag ser inte att man bli viktigare för mer pengar, man är ju en viktig individ ändå. Men det är kul att de vill höja.

Alexander Lindström skulle helst ha velat nå längre, få till mer pengar och till fler än de som är just i Västerås. Men det här är en stor seger på vägen, tycker han.

– Först trodde jag inte att det var sant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.