Kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson uppvaktas av Ian Wachtmeister 2003, då Svensson firade 30 år som partiledare.

Alf Svensson: ”Bakom den provocerade fasaden fanns ett gott hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson minns sin goda vän Ian Wachtmeister som gått bort.

– Det känns väldigt tomt och trist. En väldigt färgstrark personlighet har lämnat oss, säger han.

Alf Svensson var biståndsminister samma år som Wachtmeisters då nystartade parti Ny Demokrati satt i riksdagen, 1991-1994.

– Ian och jag var goda vänner och vi hade tuffa och heta debatter under de år Ny Demokrati fanns i riksdagen, säger Svensson.

”Ett mycket ömt och gott hjärta”

Wachtmeister var känd för att vara frispråkig och hård i sin retorik och Svensson menar att få kände till hans mer mjuka sida.

– Det är nog inte många som varit så kända som Ian och likväl som okänd som Ian. Många hade för sig att han var en hårdhudad person som gick in och sparkade i politiken. I verkligheten var han vänlig, snäll och omsorgsfull, säger han och fortsätter:

– Hans goda kvalité var att bakom den här provocerade och gycklande fasaden, där fanns det ett mycket ömt och gott hjärta.

Blev 84 år

Ian Wachtmeister dog i cancer och blev 84 år gammal.

– Vi var vänner och vi hade tät kontakt under hans sista tid, säger Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.