Foto: Henrik Montgomery/TT

Ali Esbati (V) om nya förslag till arbetsrätten: ”En trist dag”

Uppdaterad
Publicerad

Både regeringen och arbetsmarknadsparterna var nöjda när förslagen till arbetsrätten presenterades. Men inte alla jublar.

– Det ligger ett stort ansvar på regeringen att vi får förslag som går i fel riktning gällande människors trygghet på arbetsmarknaden, säger Ali Esbati, Vänsterpartiets riksdagsledamot.

Under måndagen presenterades förslag om en ny svensk arbetsrätt. Bland förslagen fanns till exempel fler undantag från ”sist in först ut”-regeln och fast anställning efter bara ett år. Vänsterpartiets riksdagsledamot, Ali Esbati, menar att det finns flera bra punkter i överenskommelsen, men att de dåliga sakerna är allvarliga.

– Det är en trist dag att en socialdemokratiskt ledd regering genomför en försämring av anställningstryggheten för många på svensk arbetsmarknad och att man står där och presenterar det som en modernisering när det i själva verket är det motsatta.

Borde stärkt tryggheten

Bland annat menar han att utvidgandet av undantagen i turordningsreglerna är ett av problemen, eftersom just anställningsskyddet har under lång tid försvagats för arbetstagarna.

– Hade man velat modernisera arbetsrätten hade man sett till att stärka anställningstryggheten för dessa grupper.

Nu kommer Vänsterpartiet att ta del av synpunkter från de som inte har velat skriva på avtalet som ligger till grund för förslagen.

– Det kommer att vara väldigt tydligt framöver att vi kommer att ta strid om de arbetsrättsliga frågorna, säger Esbati.

Hotet ligger kvar

Vänsterpartiet har tidigare hotat att fälla regeringen på grund av oenigheter kring just las. Det hotet är inte helt borta ännu.

– Hotet ligger kvar på så sätt att vi följer noga vad de fackliga organisationerna säger. För oss, till skillnad från regeringen, är det väldigt viktigt vad LO säger och hur LO resonerar kring förslaget som nu är lagt.

Experten: Så kan nya las-regler påverka dig som är anställd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.