Ali Esbati(V) Foto: Scanpix

Ali Esbati tar plats i riksdagen

Publicerad

Vänsterpartisten Ali Esbati kommer från och med i morgon och en månad framåt att ersätta Josefin Brink som är sjukskriven. Han tar också över hennes plats i arbetsmarknadsutskottet.

Alli Esbati bor i Oslo sedan flera år tillsammans med sin norska sambo och dotter. Han kommer nu att pendla mellan Oslo och Stockholm.

– Det blir tufft att hoppa in, men jag följer ganska bra vad som händer i riksdagsarbetet så det ska nog gå bra, säger Ali Esbati(V) som vid riksdagsvalet 2010 valdes som förste ersättare i Stockholmsdistriktet.

Ali Esbati jobbar på en tankesmedja, bland annat med frågor om ekonomi och arbetsmarknad, och har dessutom en politisk blogg. I början av 2000-talet var han ordförande i Ung vänster och 2004-2008 var han ordförande i Väsnterpartiets programkommission.

– Kommer du att bidra med något speciellt eller mest rösta som de andra i riksdagsgruppen?

– Jag kommer väl mest att rösta som de andra. Det är mycket som händer i riksdagsarbetet. Vi har en arbetslivskampanj just nu där vi lyfter villkoren i arbetslivet och full sysselsättning.

Ali Esbati var en av dem som överlevde dödsskjutningen på Utöya utanför Oslo 2011. Han var inbjuden att hålla föredrag där och blev vittne när 69 personer sköts till döds där.

– Hur påverkar den händelsen dig i dag?

– Det är svårt att säga. Visst har det påverkat mig som person. Det har varit tufft emellanåt, jag har drabbats av vissa trötthetssymptom. Men jag tänker inte speciellt mycket på det nu, i alla fall inte dagligen, säger Ali Esbati. Och Breivik som person har jag aldrig tänkt på, inte nu heller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer