Demokratiminister Alice Bah Kuhnke känner sig inte otrygg för egen del, utan menar att det är värst för lokalpolitiker. Foto: TT

Alice Bah Kuhnke om hot mot politiker: ”En mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Skärpt lagstiftning, ökat stöd till kommunerna och mer kunskap hos polisen. Så ser regeringens handlingsplan mot politikerhot ut.

– För alla oss som tror på demokrati är det en mardröm att det finns politiker som inte gör det de är valda för på grund av rädsla, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

I juli antog regeringen en handlingsplan för att komma till rätta med hot och hat mot journalister, politiskt förtroendevalda och konstnärer. Handlingsplanen bygger på tre delar – skärpt lagstiftning, ökad kunskap och stöd till drabbade – och har mynnat ut i flera konkreta åtgärder:

  • Sedan tidigare har Sveriges kommuner och landsting fått 2,6 miljoner under 2016 och 2017 till en satsning för att stödja sina medlemmar. Nu har regeringen förlängt satsningen och kommer att skjuta till mer pengar, än så länge oklart hur mycket.
  • Justitiedepartementet utreder ett förstärkt straffrättsligt skydd för förtroendevalda och hoppas kunna presentera ett färdigt förslag i vår.
  • Polisregionerna ska få ökat stöd för att utreda hatbrott genom de hatsbrottsgrupper som finns i Göteborg, Stockholm och Malmö.
Hot mot politiker

Statsråden skyddade

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke menar att det är oacceptabelt att förtroendevalda hotas, vilket kan medföra att de inte vågar utföra sina uppdrag av rädsla för vad som kan hända dem själva och deras familjer. Men själv fruktar hon inte för sin personliga säkerhet, utan känner sig trygg i den säkerhetsapparat som finns kring statsråden.

– Jag är så skyddad i min position att hoten inte kommer fram till mig. Alla vi i regeringen har ett enormt fysiskt och psykiskt skyddsnät. De som är särskilt utsatta är unga och lokalpolitiker, det är de vi måste skapa särskilda förutsättningar för.

Orolig för debatten

Däremot är hon orolig för debatten det kommande valåret.

– Jag tror att alla partier och enskilda politiker behöver ta ansvar för tonen. Vi sätter ribban för vad som är acceptabelt.

Är det här arbetet tillräckligt för att stävja hot och hat?

– Handlingsplanen ringar in de områden som vi i ett första steg arbetar utifrån, men den har inget slut. Helt klart kommer vi att behöva arbeta med det här länge och intensivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet