Alkohol + energidryck = dålig idé

Uppdaterad
Publicerad

Storkonsumenter av energidrycker med mycket koffein löper större risk att på sikt bli beroende av alkohol än de som dricker lite eller inga energidrycker alls.

De tenderar också att alkoholdebutera tidigare och dricka mer per gång.

Energidryckerna blir allt populärare, särskilt bland unga, och försäljningen ökar kraftigt. Tidigare studier antyder att den som bälgar i sig energidrycker tenderar att dricka mer alkohol och utveckla alkoholrelaterade problem än de som är måttliga.

Nu hävdar amerikanska forskare att de som ofta dricker energidryck med hög koffeinhalt, från varje dag till minst en gång i veckan, löper större risk att på sikt också bli alkoholberoende än de som dricker med måtta eller inte alls. Vilka mekanismer som ligger bakom den kopplingen är inte klarlagt, för det krävs ytterligare studier.

Blackout och självskador

Slutsatserna bygger på intervjuer med drygt 1.000 universitetsstuderande som fått berätta om sina energidrycks- och alkoholvanor det senaste året. De presenteras i tidskriften Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Forskarna fann också att storkonsumenter av energidrycker löpte större risk att bli berusade i unga år och få andra problem kopplade till alkoholen, som att drabbas av blackout, utebli från studier eller skada sig själva.

-Det är inte orimligt att det är på det här sättet, det är visat tidigare att de som dricker energidrycker också dricker mer alkohol totalt sett och per tillfälle, säger Bo Söderpalm, specialistläkare och forskare vid sektionen för psykiatri och neurokemi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Beroende och förgiftning

Han betonar att koffeinet påverkar hjärnans belöningssystem på ett annat sätt än vad alkoholen gör.

-Om alkoholen ger en frisättning av dopamin i belöningssystemet så förstärker koffeinet dopaminets effekter, säger han.

Det finns enligt Söderpalm också ett tydligt samband mellan hjärnans belöningssystem och aminosyran taurin, som också finns i energidrycker.

Många forskare oroas av den ökande trenden att blanda energidryck med alkohol. I USA finns färdigblandade drycker men inte i Sverige. Det luriga är att koffeinet maskerar känslan av berusning och att man därför lätt dricker alldeles för mycket. Efter en rad förgiftningar har flera delstater i USA förbjudit dessa drycker.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.