Alliansen om S-inbjudan: ”Måste hitta lösningar över blockgränsen”

Publicerad

Alliansen siktar fortfarande på maktskifte efter söndagens riksdagsval – men vill ha stöd av Socialdemokraterna. Nu bjuds statsminister Stefan Löfven in till samtal.

Allianspartierna bjuder in statsminister Stefan Löfven (S) till samtal för att diskutera stöd för en Alliansregering, skriver de fyra partiledarna på DN Debatt. 

I debattartikeln skriver de att de rödgröna nu har två mandat mer än Alliansen, men att regeringspartierna – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – fått färre röster och att Alliansen därför är det fortsatt största gemensamma regeringsalternativet.

Siktet på Alliansregering

Allianspartierna bjuder nu in Stefan Löfven (S) till samtal eftersom man söker stöd grundat i blocköverskridande samarbeten i ”långsiktiga och för landet viktiga frågor”. Som exempel nämns migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.

Enligt debattartikeln kommer man söka stöd hos S även om det slutgiltiga valresultatet, som väntas i veckan, ger Alliansen en fördel. Däremot är man inte beredd att ge Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet något inflytande.

Under förmiddagen hölls en gemensam presskonferens där man upprepade inbjudan till Stefan Löfven.

Alliansledarna svarar dock inte på om de kan tillträda som regering utan att ha garantier för att få igenom sin budget senare i höst.

– Alla vi fyra har deklarerat att SD inte ska ha inflytande över den politiska inriktningen, säger Lööf.

På frågan varför S skulle stödja en Alliansbudget svarar Ulf Kristersson:

– Det finns tusen invändningar. Man skulle också kunna säga att Sverige aldrig kommer att få en regering.

Vill pröva förtroendet

Alliansen vill även omedelbart pröva förtroendet för den sittande regeringen när riksdagen samlas den 24 september, om den inte redan har avgått, och kommer att nominera en egen kandidat för uppdraget som riksdagens talman.

Stefan Löfvens och Socialdemokraternas presskontakter har sagt till SVT Nyheter att en kommentar på Alliansens inbjudan kommer senare i dag.

SVT har även sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

SVT rapporterade · Regeringsbildningen

För att sammanfatta: Igår bjöd Alliansen in Stefan Löfven till samtal för att få stöd från honom och Socialdemokraterna för en Alliansregering. Löfven sa nej. 
Alliansen menar att de borde bilda regering eftersom de är det största gemensamma regeringsalternativet. De jämför hur många röster de fyra fick med hur många röster S+MP fick, men räknar bort V. 
Stefan Löfven däremot menar att de rödgröna (S+MP+V) ser ut att ha fått flest röster och därför borde regeringsbildningen ske där - även om han inte har sagt rakt ut att vare sig V eller MP skulle ingå i regeringen. Eftersom S är det största partiet i den största konstellationen/blocket ska S få statsministerposten, menar Stefan Löfven. 
Vi ska också komma ihåg att rösterna fortfarande räknas och eftersom det är små marginaler mellan rödgröna och Alliansen vet vi inte hur slutresultatet blir. 
Den preliminära rösträkningen: 
  • Den preliminära rösträkningen är nu klar, det betyder att samtliga röster nu är räknade. Resultat är fortfarande preliminärt och det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag.
 
Den slutgiltiga rösträkningen: 
  • Den slutgiltiga rösträkningen är en kontrollräkning där man börjat om från början med alla röster, för att dubbelkolla att allt stämmer. Det är den slutgiltiga rösträkningen som gäller. Där väntas resultat komma först i helgen. Inga nya röster kommer dock att tillkomma och vanligen är det inga stora skillnader mellan den preliminära rösträkningen som nu är klar och den slutgiltiga rösträkningen. 
09.12
Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om regeringsbildningen.
09.13
I dag onsdag har Alliansen bjudit in Stefan Löfven till samtal för att söka Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering. Man menar att man är det största gemensamma regeringsalternativet, även om de rödgröna just nu har två mandat mer i riksdagen, och därför borde bilda regering.
09.15
Viktigt att komma ihåg är att det valresultat vi har nu inte är det slutgiltiga valresultatet. Fortfarande ska de så kallade utlandsrösterna och sena förtidsröster räknas. Eftersom det är relativt få röster som skiljer denna gång kan dessa sena röster avgöra valet. Det slutgiltiga valresultatet väntas komma i veckan.
09.16
I sin inbjudan till Stefan Löfven säger Alliansen att man är villig att kompromissa kring migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.
09.18
Stefan Löfvens och Socialdemokraternas presskontakter har sagt till SVT Nyheter att en kommentar på Alliansens inbjudan kommer senare i dag.
09.27
Alliansen håller en presskonferens klockan 11 i dag och vi kommer då uppdatera i denna direktrapportering.
09.45
Kommer denna presskonferens att live-streamas på SVT Play eller visas på SVTs vanliga kanaler?
Den kommer att streamas på SVT Play och här på sajten. 
10.39
Här kan man följa PK:n på SVT Play 

Nyheter Direkt - Alliansens presskonferens om regeringsbildning

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet