Alliansen träffas hela tiden och för samtal, enligt uppgifter till SVT. Efter dagens möte säger KD-ledaren Ebba Busch Thor att partiet har samsyn inför morgondagens talmansrunda. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Alliansen i möte: ”Irritationen är stor”

Publicerad

Alliansledarna har tillbringat onsdag förmiddag i möte, enligt uppgifter till SVT Nyheter. De fyra partierna har inte varit överens om hur man ska gå vidare i försöken att bilda regering men säger sig nu vara sams, något Expressen var först med att rapportera om.

Partiledarna träffades klockan 10 i dag hemma hos Ulf Kristersson för ett möte efter den senaste tidens blandade besked kring hur man ställer sig till stöd från Sverigedemokraterna.

På valnatten gick Alliansen ut och sa att man vill regera ihop och utan stöd från SD, men sedan dess har det låtit som att Kristdemokraterna svängt i frågan. Liberalerna och Centerpartiet fortsatte däremot avvisa allt stöd från partiet och såg Socialdemokraterna som den mest troliga samarbetspartnern.

Regeringsbildningen

Enligt källor till Aftonbladet är irritationen inom Alliansen stor, framförallt kring Liberalernas och Centerns agerande. Men efter mötet lät det som om man var överens.

– Vi vill att talmannen ska ge Ulf Kristersson uppdraget att bilda regering, säger Annie Lööf till Expressen.

Partiledarna sa sig också vara överens om att inte ta stöd från SD.

Imorgon torsdag börjar den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) sondera för en ny regering. Klockan 10 träffar han Socialdemokraterna i 50 minuter och fortsätter sedan diskutera med partierna i storleksordning hela dagen med Miljöpartiet sist ut klockan 16.35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet