Foto: SVT

Alliansen vill ta över i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Det styrande rödgröna blocket i Kristinehamn förlorar 12,9 procentenheter efter gårdagens val och har inte längre egen majoritet.

– Ambitionen är att vi ska leda Kristinehamn, säger moderaternas toppnamn i Kristinehamn Marie Oudin (M).

Till skillnad mot resultatet i Riksdagsvalet så tappar inte Moderaterna i Kristinehamn. 2014 fick partiet 17 procent av rösterna, ett resultat som står sig även i detta val. Den stora skillnaden är att Socialdemokraterna tappar hela 10,6 procentenheter jämfört med förra valet medan allianspartierna som helhet går framåt.

– Vi är naturligtvis glada för det. Alliansen kommer att träffas på torsdag kväll när alla poströster är räknade för att diskutera hur vi går vidare, säger Marie Oudin (M).

Val 2018 – #dinröst

Ingen majoritet

Men Alliansen har inte egen majoritet. Totalt samlar de fyra partierna 47,7 procent av rösterna. Tungan på vågen i Kristinehamn är Sverigedemokraterna som gått framåt med drygt fem procentenheter och stannar på 13,6 procent av rösterna.

– Vi är beredda att regera i ett minoritetsstyre. Men inte med stöd av Sverigedemokraterna. Aldrig i livet, säger Marie Oudin (M).

Socialdemokraterna är givetvis besvikna över det dåliga valresultatet.

– Det spiller över från den nationella nivån, säger kommunalrådet Bjarne Olsson (S).

Men ni tappar ju betydligt mer än vad partiet gör på riksnivå?

– Mycket handlar om att Sverigedemokraterna gått framåt på orter där vi tidigare varit starka, som Björneborg. Sedan har vi tagit en del tuffa beslut gällande gymnasieskolan och stadsparken, säger Bjarne Olsson (S).

Det socialdemokratiska kommunalrådet pekar också på den otrygghet som rått periodvis i Kristenhamn under mandatperioden med ungdomsbråk och brinnande bilar.

– Vi har gått ut med sakupplysningar medan det egentligen handlat om en känsla av otrygghet. Det är svårt att möta det och man skyller otryggheten på politiken, säger Bjarne Olsson (S).

Blocköverskridande samarbete?

Trots att den borgerliga alliansen nu är betydligt större än det rödgröna blocket i Kristinehamn så vill Socialdemokraterna, som fortfarande är största parti i kommunen, vara med och styra.

– Alliansen blir beroende av Sverigedemokraterna om de ska styra i minoritet. Vi räcker ut handen för blocköverskridande samarbeten för att skapa politisk stabilitet i Kristinehamn, säger Bjarne Olsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet