Foto: TT

Allra överklagar nej till att få överklaga

Det skandalomsusade pensionsbolaget Allra, som i fredags slängdes ut från Pensionsmyndighetens fondtorg, har överklagat förvaltningsrättens beslut om att bolaget inte får överklaga myndighetsbeslutet.

– Vi ingav ett överklagande av förvaltningsrättens beslut i dag, och vi kommer att utveckla skälen för det i morgon, säger Marcus Johansson, Allras juridiska ombud, till TT.

Då hade förvaltningsrätten i Stockholm bestämt att avtalet mellan Allra och Pensionsmyndigheten är ett civilrättsligt avtal och inte myndighetsutövning, och att det inte kan överklagas enligt förvaltningslagen.

– Vi är förvånade över att förvaltningsrätten gör det så lätt för sig och nekar oss en prövning av ett myndighetsbeslut, säger Johansson, som överklagat till kammarrätten.

Ska ge tillbaka 16 miljarder

Eftersom avtalet mellan Allra och Pensionsmyndigheten är att betrakta som ett civilrättsligt avtal och inte myndighetsutövning, kan det inte överklagas enligt förvaltningslagen, skriver rätten.

Allra ska alltså enligt regelverket skyndsamt sälja alla tillgångar och ge tillbaka de 16 miljarderna till staten. En process som bör påbörjas inom ett par dagar.

Pensionsmyndigheten har tidigare sagt att man tror att man kommer att få tillbaks alla pengar, då tillgångarna finns i likvida – säljbara – tillgångar. Men i och med att det finns misstankar om brott finns ändå en viss oro.

LÄS MER: Skandaldrabbade fondbolaget slängs ut ur PPM

Har gjort en anmälan till Konkurrensverket

Allra har också anmält Pensionsmyndighetens beslut till Konkurrensverket med missbruk av dominerande ställning som grund.

Bolaget har också vänt sig till tingsrätten. Där kommer målet att tas upp, säger Johansson. Han pekar på att det gäller utkastandet från fondtorget, men också en begäran om att myndighetens beslut stoppas tills huvudsaken har prövats.

– Den delen ska ju tingsrätten behandla skyndsamt.

Fler förvaltare har fått lämna

Förra året kastades en annan fondförvaltare, Falcon Funds ut ur systemet. De försökte också i det längsta att överklaga beslutet, men förlorade i förvaltningsrätten, som inte ansåg frågan var något domstolen skulle pröva. Det handlade om ett samarbetsavtal som är civilrättsligt, därmed är myndighetens beslut ”inte förhandlingsbeslut som kan överklagas”, sägs i domen från juli förra året.

Falcon drev processen vidare ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen, och de förlorade varje gång.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet