Allt färre får avslag av Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att sjukskrivningarna ökar så har risken att nekas eller bli av med sjukpenning minskat.

Risken att du blir nekad sjukpenning är mindre i dag än den var för några år sedan. Dessutom får färre personer nej när de skickar in ansökningar om sjuk- eller aktivitetsersättning och förtidspension. Det skriver DN i dag.

Dan Eliasson, generaldirektör på Försäkringskassan, säger till tidningen att minskningen av avslag och indrag beror på att processen förbättrats – både när det gäller regelverk och tydligare vägledning om hur juridiken ska tolkas.

”Måste baseras på gällande juridik”

Enligt Försäkringskassans strategidokument ska handläggare arbeta för att ge värde åt kunden. Källor har uppgivit till DN att bland annat handläggares kundfokus, som är en del av deras lönekriterier, bidragit till att man är mer generös med ansökningar.

– Då finns en vilsenhet. Man måste alltid basera beslut på gällande juridik, enligt lagstiftarens intentioner. Jag litar fullständigt på att våra medarbetare kan hålla isär service och rättstillämpning, säger Dan Eliasson till tidningen.

Försäkringskassan ska nu undersöka om den egna satsningen på nöjda kunder kan ha påverkat utvecklingen och lett till att reglerna tolkats annorlunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer