Helena Titz på Arbetsförmedlingen. Foto: Daniel Falck

Ungdomarbetslösheten i Blekinge minskar

Publicerad

Antalet arbetslösa ungdomar i Blekinge har nästan halverats under de senaste fem åren.

– Vi har satsar mycket på det här, säger Helena Titz på arbetsförmedlingen.

Blekinge har under många år varit det län med högst arbetslöshet bland ungdomar – men nu börjar det vända. Enligt statistik från arbetsförmedlingen har Blekinges ungdomsarbetslöshet sjunkit och nästan halverats sedan 2013.

I mars 2013 låg arbetslösheten bland ungdomar (18-24 år) på 28 procent – att jämföra med 15,7 procent i år.

Val 2018 – #dinröst

– Det beror på många saker. Dels är det högkonjunktur i hela landet just nu. Men det är också så att vi har satsat otroligt mycket på den här gruppen, säger Helena Titz, projektledare på arbetsförmedlingen.

Flera projekt har påverkat

Bland annat handlar det om projektet Ungdomskraft som är ett samarbete mellan bland andra Blekingekommunerna, landstinget och högskolan. Även projektet Ung Framtid har fått stort genomslag i länet.

– Här lägget man oerhört mycket tid på att vara ute och nätverka och träffa arbetsgivare. Det handlar mycket om att få ihop matchningen, säger Helena Titz.

Blekinge sticker ut på flera sätt i statistiken över arbetslösa ungdomar. 2014 hade Olofström den högsta ungdomsarbetslösheten i Sverige – vilken nu är nästan halverad.

”Allt handlar om att hitta varandra”

Förra året var det istället Ronneby som hade landets högsta ungdomsarbetslöshet – det  trots att den ändå minskat flera år i följd.

– I Olofström tror jag att det handlar mycket om att bilindustrin går bra. Där har vi Volvo och när det går bra där, så går det även bra för underleverantörerna. Då får också många unga jobb, säger Helena Titz och fortsätter:

– I Ronneby finns det kanske inte någon lika stark motor som i exempelvis Olofström.

Vilka är dina bästa tips om man är ung och ute efter ett jobb?

– Man ska försöka använda sina nätverk och framför allt våga söka jobben. Det finns otroligt många talanger som företagen bara väntar på – allt handlar om att hitta varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet