Foto: TT/SVT

Allt fler ansöker om skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kraftigt skuldsatta personer som ansökt om hjälp att bli av med sina skuldbelopp har ökat rejält i år. Anledningen tros vara de nya reglerna som ska göra det enklare att söka och genomgå en skuldsanering.

– Det handlar grov sett om en fördubbling av antalet ansökningar, säger Isabella Lundgren, verksamhetsutvecklare på Kronofogden.

– När räkningarna kommer känner jag mig yr. Jag vet inte vilken jag ska börja med och vilken jag ska välja bort, säger Majdi som under de senaste tio åren har levt med växande skulder.

Trots att Majdi jobbar heltid han har enbart några tusen kronor att leva på per månad. Han är en av drygt 400.000 svenskar som i dag har skulder hos Kronofogden.

För Majdi började allt med en uppsägning 2007. Räkningarna samlades snabbt på hög, en hög som fortsatte att växa.

– Utan skuldsanering kommer jag att få ägna de 20 åren som återstår av mitt yrkesverksamma liv åt att jobba heltid enbart för att betala räntan på mina skulder, säger han.

20.000 ansökningar sedan november 2016

Majdi är inte ensam om att se skuldsanering som den enda vägen ur skuldfällan. Nya villkor i Skuldsaneringslagen har lett till att betydligt fler ansöker. Sedan den nya lagen trädde i kraft den 1 november 2016 har Kronofogden tagit emot drygt 20.000 ansökningar om skuldsanering.

Enligt Kronofogden beror den kraftiga ökningen på det har blivit enklare både att ansöka och genomgå en skuldsanering. De nya reglerna innebär bland annat lättnader för den skuldsatta i form av att den skuldsatta får två betalningsfria månader per år men också att de är Kronofogden som fördelar den skuldsattas pengar till fordringsägarna.

– Det handlar grov sett om en fördubbling av antalet ansökningar. I konkreta siffror så rör det sig om ungefär 400 personer per vecka och vi räknar med att ökningen håller i sig, även på sikt, säger Isabella Lundgren, verksamhetsutvecklare på Kronofogden.

Per Bolund: ”Samhällsekonomiskt problem”

Finansmarknadsminister Per Bolund gläds av Kronofogdens prognos.

– Det har varit alldeles för många som har suttit fast i Kronofogdens register och därmed inte kunnat ha ordning på sin ekonomi, men genom den nya lagen ser vi att fler kan få hjälp.

Han tycker att det är viktigt att fler genomgår en skuldsanering.

– Vi vet att det är en väldigt svår situation att befinna sig i. Det blir också ett samhällsekonomiskt problem om så många människor har skulder hos Kronofogden och därmed inte kan delta på samma sätt som andra i ekonomin, säger Per Bolund.

Samtidigt har trycket på myndigheten gjort att man har svårt att hinna med. I dag får den skuldsatta i snitt vänta nio månader mellan ansökan och beskedet om skuldsanering.

– Under de kommande åren kommer Regeringen skjuta till 60 miljoner kronor till Kronofogdemyndigheten för att de ska kunna effektivisera handläggningarna, säger Per Bolund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.