Allt fler förskolor jobbar med surfplattor

Publicerad

Minst var fjärde kommun satsar på surfplattor i förskolan. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

Det är det är inte bara inom skolans värld som surfplattorna håller på att slå igenom. Också i förskolan kommer allt fler plattor in i verksamheten med så små barn som ettåringar.

-För dem är detta en helt naturlig sak. Vi är invandrare i den digitala världen, barnen är infödda, vi kommer aldrig att komma ikapp, säger Karin Sönnerås, förskollärare i Onsala i Kungsbacka kommun utanför Göteborg.

Barnen på förskolan Skogsstigen i Nacka utanför Stockholm, visar sin förskola för barnen på Strannegården, och de ringer regelbundet varandra via sina surfplattor.

-De ska jobba med vatten, vi håller på med teknik, att kunna visa varandra lite olika experiment och vad man håller på med.  Nu kan vi göra saker vi inte kunde göra förut, skattjakt med hjälp av GPS i ipaden, till exempel, säger Karin Sönnerås.

-Jag ser det som ett sätt att rusta sig för det samhälle de så småningom kommer att komma ut i. Här får de en chans att pröva på modern teknik i lugn miljö, säger Tobias Gyllensvärd, utvecklingsledare på förskolan Skogsstigen i Nacka.

Flera projekt

Idag gör barnen på Skogstigen också en animerad film med modellera. Skolverket ser att plattorna sprider sig fort, men de vet inte hur utbrett det är. SVT:s kartläggning visar att minst var fjärde kommun har ett satsning på surfplattor i någon eller några förskolor.

Flera forskningsprojekt pågår också, men de är långt ifrån färdiga, och ingen vet egentligen hur det här påverkar barnen.

Elisabet Wahlström Steglin är en av pionjärerna. Hon är förskolechef och medförfattare till en  bok om detta och föreläser om att använda surfplattorna i förskolan:

-Vi använder den väldigt mycket när vi har utvecklingssamtalen, och visar på utveckling och lärande, vad det är som sker.

Men vad säger du till dem som tycker att det bör vara en skärmfri förskola?

-Det brukar gå ganska snabbt, bara jag får berätta några saker som vi brukar göra så förstår de, hur häftigt det är.

Hjälp SVT att granska förskolan. Vi efterfrågar dina erfarenheter som förälder. Fyll i enkäten här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet