Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilda Forsén, Ebba Olsson och Linnéa Krook gillar löpning och övar tillsammans inför kommande tävlingar. Foto: SVT

Allt fler kvinnor söker sig till löpning: ”Typ alla är ute och springer”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms maraton tror på fler deltagare än någonsin under 2024. Och det är en kategori som ökar mer än alla andra: unga kvinnor.

När Sveriges största löpartidning Runner's World organiserar sina årliga löparresor börjar de plötsligt lägga märke till att fler kvinnor än någonsin anmäler sig. De börjar dessutom få fler läsare.

Samtidigt har Stockholm maraton fått fler anmälningar än tidigare. Och det är framförallt en löpningsform som ökar: långdistanslöpningen bland unga kvinnor.

Löparen: ”Handlar om att unga mår dåligt”

När SVT träffar Vilda Forsén, Ebba Olsson och Linnéa Krook som springer tillsammans beskriver de träningen som ”prestigelös”. De tror att det lockar kvinnor som vill slippa gymmet.

– En del tror jag handlar om att unga mår dåligt, och det har blivit en grej på sociala medier att springa för att må bättre, säger löparen Linnéa Krook.

Men den kanske största anledningen bakom löpningsboomen tror de inte handlar om träningen – utan om sociala medier.

Se vad löpningsboomen tros bero på i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.