Allt fler skadas av laserbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med skador från laserbehandlingar på skönhetssalonger och nu måste regelverket stramas upp anser Strålsäkerhetsmyndigheten. Rapport har träffat Faisal som brännskadades på en skönhetssalong.

Han ville bli av med några mörka fläckar på kinderna som han retade sig på. ”Inga problem”, sa man på skönhetssalongen, ”det fixar vi på två behandlingar”.

Men det som skulle bli en en diskret förbättring blev istället en plågsam hudskada.

-Det gör ont, det brände i hela ansiktet och huden blev dålig, säger Faisal.

IPL och Laser har blivit allt populärare på sistone, det går att behandla sig mot lite allt möjligt, allt från oönskat ansiktshår till acne. Många blir säkert nöjda med resultatet, för andra slutar det med en brännskada.

-Jag tycker att det känns fruktansvärt för det kan ju ge men för livet. Dels kan det ju ge fruktansvärda smärtor för den som skadar sig, och dels kan man få ärr som syns resten av livet, säger Karin Westermark på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Laser faller under strålsäkerhetsmyndighetens ansvarsområde: men de är bakbundna. I Sverige får vem som helst skaffa sig en laser och använda den. Inte ens om de skadar sina kunder kan myndigheten ingripa. Faisal fick sin behandling på en skönhetssalong i Stockholm.

När Rapport ringer till skönhetssalongen säger de att behandlingen är helt riskfri. De påstår också att behandlingen utvecklats i samarbete med hudläkare på Karolinska sjukhuset.

Rapports reporter blir erbjuden exakt samma behandling som Faisal. I den ingår kemisk peeling och IPL, en laserliknande metod. Att behandlingen skulle vara framtagen i sammarbete med hudläkare på Karolinska sjukhuset låter betryggande, men det är tyvärr inte sant.

Det kommer fram när vi besöker salongen för att få en intervju. Ägaren vill inte ställa upp, hon anser att IPL inte har nåt med saken att göra.

Faisal besökte inte någon annan skönhetssalong, efter åtta behandlingar sökte han däremot vård.

-Jag tycker att det är tråkigt att han inte fick vård omgående efter den första laserbehandlingen. Han skulle aldrig ha behandlats med laser, han skulle ha fått en medicinsk behandling, säger hudläkaren Peter Norén.

Hur många som skadas av laserbehandlingar varje år i Sverige vet ingen, det finns inga register. Men på strålsäkerhetsmyndigheten har man märkt en stadig ökning av samtal från både läkare och privatpersoner. I Danmark, Finland och Norge klassas laser som en medicinsk behandling och Karin Westermark tycker att det skulle vara bra om Sverige följde efter.

-Det är ju det som är kärnan i problemet idag, att det är oreglerat, säger Karin Westermark på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Katia Elliott Bendz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.