Foto: SVT

Katalysatorer guldgruva för skrottjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Katalysatorer som blir stulna har blivit ett allt större problem på bilskrotarna. De så kallade kattarna innehåller flera värdefulla ädelmetaller som gör dem stöldbegärliga.

På grund av de utbredda stölderna överväger nu skrotningsbranschen att börja dna-märka katalysatorerna.

– I dag har man i många fall inhängnat och kamera- övervakning, men stölderna är så pass omfattande att vi nu tittar på om materialet även ska dna-märkas,vilket gör det lättare att spåra ”kattarna”, säger Michael Abraham, vd i Bilåtervinnares Riksförbund.

Det är de höga priset på ädelmetaller som rodium, palladium och platina som lett till att bilskrotarna periodvis drabbas hårt av katalysatorstölder. Ändå innehåller en katalysator, som renar bilens avgaser, bara några gram ädelmetaller. Gällande platina är grampriset högre än för guld.

– 100 stulna katalysatorer ger ädemetaller för ungefär 55.000 kronor. Men här har vi ökat skyddet på olika sätt för att inte drabbas av stölder, säger Carina Hagström-Kihlberg, vice vd på Allbildelar i Huddinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.