I hela riket har antalet serveringsställen ökat med 25 procent sedan kommunerna tog över 1995. Det är inte i de krogtäta storstäderna som ökningen varit mest dramatisk.
Den riktigt stora ökningen har framför allt skett i mindre kommuner som ökat nästan dubbelt så mycket som till exempel Stockholm och Malmö.
Tillsynen släpar efter
Trots att antalet uteställen med alkoholservering har ökat kraftigt har kommunernas tillsynsorganisationer inte blivit större, och i vissa kommuner har de till och med minskat.
Det betyder allt färre kontrollanter per krog och allt mindre möjligheter till razzior, kontroller och uppföljningar. Och det ger i sin tur utrymme för mindre nogräknade verksamheter.
När till exempel Stockholm stads tillsynsmyndighet för någon vecka sedan valde att göra en storsatsning visade det sig att 40 av de kontrollerade krogarna riskerar att bli av med sina tillstånd.
Utredare vill ändra
Med krympande resurser för alkoholtillsyn så missköter allt fler kommuner tillsynsuppdraget. I en del fall anser regeringens alkoholutredare Kent Härstedt att läget är så allvarligt att han vill återföra den nu tio år gamla befogenheten att utfärda tillstånd till länsstyrelserna i de fall kommunerna som inte lever upp till kraven.
Frågar man landets krögare får man dock en annan bild av kommunernas hantering av tillsyn och serveringstillstånd. Då handlar det oftare om många och långa timmar bakom blanketthögar.