Foto: Izabelle Nordfjell, TT

Allt fler vill ha alkoholfri öl

Uppdaterad
Publicerad

Det säljs alkoholfri öl som aldrig förr. Enligt siffror från de stora livsmedelskedjorna Ica och Coop har försäljningen ökat med mer än 40 procent de senaste året.

– Efterfrågan på öl har ökat enormt de senaste åren och massvis av nya bryggerier har startats och nu har även den alkoholfria ölen blivit mycket bättre och mycket mer smakrik, säger Jesper Dahlquist, bryggare på Sigtuna brygghus.

Enligt branschens egna siffror har Coop i Sverige ökat försäljningen av alkoholfri öl med 225 procent sedan 2015. Även hos Ica har försäljningen ökat – med 140 procent sedan 2014.

Större utbud i matbutikerna

Utbudet av alkohofri öl har breddats avsevärt de senaste åren. I dag har Coop i Sverige fler än 30 varianter i sitt sortiment, jämfört med 8 stycken under 2015 och Ica erbjuder i dag i sitt centrala sortiment 24 varianter, jämfört med 14 varianter 2014.

Är öl utan alkohol riktig öl?

– Absolut, det är samma process, samma råvaror, samma smak, så definitivt, säger Jesper Dahlquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.