Allt tydligare konturer av regeringsalternativen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Oppositionen till höger tycks bli allt mer sammansvetsad. Därmed blir också konturerna av två regeringsalternativ allt tydligare. Det är huvudintrycket av valårets första tv-debatt med partiledarna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det hettade snabbt till i TV4:s partiledardebatt. Energifrågan är inte bara en av vinterns mest omdiskuterade frågor, det är också en fråga med distinkta konfliktlinjer mellan partierna.

Det är dessutom en fråga där högeroppositionen i riksdagen valt att göra sin senaste gemensamma överenskommelse. Inför tidigare debatter har det handlat om bland annat segregation och brottslighet. Nu har Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna enats om ett gemensamt förslag för att bygga ut kärnkraften.

Det blev också deras gemensamma tema när klimat- och energifrågan debatterades. Deras politiska motståndare höll inte med utan talade i stället om vikten av att bygga ut vindkraften.

Kärnkraftfrågan kan svalna

Faktum är att det endast skiljer ett enda mandat i riksdagen mellan de som vill bygga ut kärnkraften och de som i stället vill satsa på mer vindkraft. Valresultatet i höst kan alltså få stor effekt för Sveriges framtida energipolitik.

Frågan är dock om energifrågan blir lika ”het” på valdagen i september som den är idag? Energifrågan brukar vara mest omdebatterad under vintern när elpriserna kan vara höga. När det väl är val, efter sommaren, har många väljare glömt bort dyra elräkningar. Men det kan bli annorlunda den här gången. Skulle konflikten mellan Ryssland och väst fördjupas kommer energipriserna med all sannolikhet att skjuta i höjden ytterligare.

Andra frågor där debatten blev hetsig gällde brottsligheten och segregationen. Oppositionen till höger anklagade regeringen och dess tidigare samarbetspartier för att ha stått handfallna inför den grova brottsligheten. Framför allt Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gick till hårt angrepp mot statsminister Magdalena Andersson (S).

Lag och ordning engagerar

Men också Andersson har gjort kampen mot den grova brottsligheten till en av sina huvudfrågor och underströk allvaret i dagens problem. Samtidigt vidhöll hon att regeringen genomfört en rad straffskärpningar och att många grova brottslingar dömts till fängelse.

Utan tvekan kommer lag och ordning att bli en av de centrala frågorna i årets valrörelse. Den är en av de viktigaste för väljarna och här finns också tydliga skiljelinjer mellan partierna. En annan förklaring till att den här frågan sannolikt blir viktig i valrörelsen är att partier som Moderaterna och Sverigedemokraterna ser den som en svag punkt för regeringen där de själva kan vinna politiskt.

Frågan är dock, som så ofta under partiledardebatter, hur mycket klokare tv-tittarna blev. Partiledarnas inlägg var inte alltid glasklara.

En sak framgick dock. Trots oklarheterna kring regeringsfrågan verkar två alternativ ta form allt tydligare. På ena sidan ett rödgrönt regeringssamarbete som bygger på Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och kanske Centerpartiet. Centerledaren Annie Lööf har visserligen inte verkat särskilt entusiastisk över detta, men med tanke på att övriga borgerliga partier vill samarbeta med Sverigedemokraterna har hon kanske inget annat val till slut.

Och på högerkanten tycks de inblandade partierna ha en allt större samsyn. Inte bara då Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) som under debatten gärna faller varandra i talet. Också Nyamko Sabuni (L) gör sitt bästa för att anpassa sig till sitt nya sällskap, trots skepsisen i det egna partiet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.