Foto: TT

Allt vanligare att tatueras hemma

Uppdaterad
Publicerad

Fler tatuerar sig hemma i stället för på salong, men branschen varnar för smitta och farliga tatueringsfärger. De kan innehålla till exempel billack och textilfärg, enligt Peter Svensson, vice ordförande för branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare (SRT).

Svenskarna är ett av världens mest tatuerade folk, och allt fler väljer att göra det själv eller hos en kompis med billig utrustning köpt på nätet. För under en tusenlapp kan man få ett helt kit med maskiner, färg och mallar för att sätta igång och tatuera sig själv eller kompisar.

Många vill korrigera hemmagjorda tatueringar

Enligt Peter Svensson, vice ordförande för branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare (SRT) är det en tydlig trend och en ökning, men de har ingen konkret statistik över hur många det kan röra sig om.

– Det vi ser är misstagen som hemmatatuerarna gör, och som folk kommer in och vill att vi ska fixa till. Det kan handla om fula tatueringar, ärrbildningar eller infektioner och rodnader i huden som inte går över, säger Peter Svensson som menar att det är en tydlig trend.

– Det är bilden vi får från alla våra medlemmar i landet, att det ökar stort, säger han.

”Kan leda till blodförgiftning”

I organisationen har de uppskattat att det finns runt 3.000 professionella tatuerare i Sverige, och runt dubbelt så många som arbetar med det, men utan att betala skatt och låta sig inspekteras av kommunens hälsokontrollanter, en rent olaglig verksamhet. Många går till svart-tatuerare av samma anledning som man kan nyttja andra svarttjänster, det kostar mindre helt enkelt.

Hobbytatuerarna som ”gaddar” vänner gratis bryter inte mot några lagar, men hälsoriskerna i båda fallen är uppenbara, enligt Peter Svensson.

– Många tycker att det är en kul grej mellan vänner, men jag undrar hur kul det är när man bryter hudbarriären och får med sig ned MRSA eller ett vanligt halsflussvirus från huden ned i blodet. I värsta fall kan det leda till en blodförgiftning, säger Peter Svensson.

Kända märken är ingen säkerhetsgaranti

Färgerna är också en dold risk, i många fall står det inte ens vad färgerna innehåller, bara att det är tatueringsfärg.

– Det har gjorts tester på sådana färger som har visat att det har varit billack och textilfärg i flaskorna, säger Peter Svensson.

Han menar att man heller inte kan vara säker bara för att det är ett känt varumärke från en svensk sajt.

– Många av de kända varumärkena piratkopieras flitigt, det har man märkt när man har undersökt till synes identiska flaskor som ska ha samma innehåll, men där några har fått skyhöga halter av tungmetaller exempelvis.

Vad som händer med de färgerna när de kommer under huden går inte att säga säkert, men Peter Svensson tror att det knappast kan vara en hälsokur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.