Rut-avdraget för hushållstjänster infördes 2007. Mer än en tredjedel av fjolårets avdrag gjordes i Stockholms län, enligt Skatteverket. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Almega: ”Nästan 90 procent av rut-avdraget är självfinansierat”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivarorganisationen Almega är kritisk till Riksrevisionens slutsatser att rut-avdraget ska ha kostat staten miljarder kronor.

– 90 procent av rut-avdraget kommer tillbaka till staten och kommunerna genom andra intäkter, säger Patrik Joyce, chefsekonom på Almega.

Under tisdagen presenterade Riksrevisionen sin granskning av rut-avdraget. I denna framgår att avdraget inte är självfinansierande utan tvärtom har kostat staten 5,4 miljarder kronor under förra året.

Men arbetsgivarorganisationen Almega menar att Riksrevisions slutsatser inte stämmer och hänvisar till en rapport som de beställt från Handels utredningsinstitut, HUI.

– Det vore bra om Riksrevisionen vågade göra en egen beräkning. Nu riktar man bara kritik mot det som HUI och Finansdepartementet gjort utan att presentera några andra alternativ, säger Almegas chefsekonom Patrick Joyce.

Brist på arbetskraft

Almega hävdar att rut-avdraget inte bara är nästintill självfinansierat utan att det också har lett till att fler arbetslösa blivit sysselsatta.

Riksrevisionen bekräftar den bilden till viss del. Men menar samtidigt att det också lett till att en tredjedel av jobben inom rut-branschen gått till de som arbetskraftsinvandrat till Sverige, vilket inte var tanken med reformen.

– Jag tycker att de missar att det inte handlar om arbetskraftsinvandring i sig, utan det är människor som kommer från EU-länder och då är det den fria rörligheten inom Europa som ligger till grund för det, säger Patrick Joyce.

Samtidigt lyfter Almega också upp att det varit brist på arbetskraft de senaste åren inom branschen.

– Arbetsgivarna blir då tvungna att fylla luckorna genom att rekrytera från andra länder. Det skulle såklart vara lättare att anställa personer som redan befinner sig i Sverige, säger Patrick Joyce.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.