Als-sjuk vädjar om att få dö

Uppdaterad
Publicerad

En 70-årig man, som lider av den obotliga neurologiska sjukdomen als, vädjar i ett brev till Socialstyrelsen om dödshjälp. Det är det andra fallet på kort tid, och frågan om rättsläget har aktualiserats.

Mannen har tidigare i intervjuer i medier och i ett livstestamente gjort klart att han inte vill leva om han måste vårdas i respirator på sjukhus, skriver Svenska Dagbladet.

Går inte Socialstyrelsen med på hans begäran säger han att han tänker ta saken i egna händer.

Under de senaste fyra åren mannen gradvis försämrats, men under senare tid har det skett i snabbare takt, och nu börjar hans andningssvårigheter att tillta.

Vill bli nedsövd

Tidigare har han kontaktat sin husläkare och bett om att få bli nedsövd. Läkaren har dock sagt att han måste väckas var fjärde timme för att svara på frågan om han ångrat sig.

-Jag fasar för dessa uppvaknanden och att bli liggande utan förmåga att kommunicera, säger han till SvD.

Frågan om dödshjälp aktualiserades förra veckan då en 31-årig kvinna skickade in en begäran till Socialstyrelsen om hjälp om att få dö. Hon har varit bunden till en respirator sedan hon var sex år och vill nu att den ska stängas av.

Tydligare riktlinjer

Fallet med den 70-årige mannen är bara det tredje fallet av den här typen som hamnat på Socialstyrelsens bord.

Myndigheten ska ta ställning till rättsläget i vår. Det handlar framför allt om en avvägning mellan patientens vilja att fortsätta behandlingen och att det i dessa fall är någon annan som aktivt måste avbryta den.

Läkaresällskapet efterlyser tydligare riktlinjer, inte minst med anledning av fallet med den dråpmisstänkta barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Socialminister Göran Hägglund kommenterade saken med att ”varje form av aktiv dödshjälp är oacceptabel”, men han välkomnar samtidigt Socialstyrelsens utredning och pekar på att det finns oklarheter kring det juridiska läget.

TT

Sjukdom utan bot

Amyotrofisk lateralskleros (als) är gemensam beteckning för en grupp sjukdomar där nervceller som styr kroppens viljestyrda muskler dör och ersätts av bindväv. Det leder till förlamning och förtvining av musklerna.

I Sverige insjuknar cirka 200 personer varje år. Viss ärftlighet finns. Någon bot finns ännu inte och de flesta drabbade dör inom tre-fem år, vanligtvis sedan andningsmuskulaturen har slutat att fungera.

Sjukdomen blev känd i Sverige sedan författaren och programledaren Maj Fant berättade att hon led av als. Hon avled 1995. SVT:s nyhetsankare Ulla-Carin Lindquist, som dog i als våren 2003, gjorde sjukdomen känd genom dokumentären Min kamp mot tiden och boken Ro utan åror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.