Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två amerikanska B-52:or flög lågt över Stockholm under fredagen. Foto: Adam Påhlman Tiwe/Privat

Amerikanska bombplan över Stockholm: ”Övning”

Uppdaterad
Publicerad

Flera amerikanska bombplan flög på låg höjd över Stockholm på fredagen, eskorterade av svenska Gripenplan. Enligt Försvarsmakten var flygningen en del av en övning.

Två amerikanska B-52:or och tre Jas 39 Gripen deltog.

– De kom in över södra Sverige under förmiddagen och flög bland annat över Öland och Kalmar län. Sen tog de sig vidare upp över havet och in över Stockholm där de flög på ganska låg höjd, säger Therese Fagerstedt på Försvarsmakten.

– Syftet är att fortsätta fördjupa det samarbete som redan finns mellan Sverige och USA men också mellan de här olika flygvapendelarna.

Har ni varit tillräckligt bra på att varsko allmänheten om att detta skulle hända idag?

– Vissa delar är svåra för oss att kunna gå ut med på förhand. Detta är en återkommande övning, något som blivit mer av en normalbild i det svenska luftrummet, säger Therese Fagerstedt.

– Jag tycker inte att man ska känna någon form av oro när man ser eller hör vårat flygvapen öva, enskilt eller tillsammans med andra.

Har du bilder? Skicka dem gärna till tipsaoss@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.