Lagen om amorteringskrav träder i kraft den 1 maj nästa år. Foto: TT

Amorteringskrav kan drabba unga förstagångsköpare

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som vill ta sig in på bostadsmarknaden kan få det tuffare av amorteringskravet, tror analytiker som SVT Nyheter har talat med. Men det nya kravet kan också ha en positiv effekt.

Regeringens förslag till ny lag om amorteringstvång på bostadslån kommer att bli verklighet efter att lagrådet sagt ja på torsdagen. Det här innebär att lagen om amorteringskrav träder i kraft den 1 maj 2016.

”Tömmer sparkontot”

För ungdomar eller andra som vill köpa sin första bostad kan amorteringskravet ha stor påverkan, menar Mäklarförbundets analyschef Josefine Uppling.

– De flesta tömmer ju sparkontot när man köper sin första bostad och har oftast inte så jättehög inkomst eftersom man kanske just fått sitt första jobb. Då är man inte så sugen på att amortera, säger Josefine Uppling.

”Mindre pengar i plånboken”

Den stora skillnaden som kravet innebär är att det blir mindre pengar i plånboken över varje månad, framför allt i Stockholm där många har stora lån.

– Amortering är ju ett sparande till sig själv men de facto innebär det här att man inte väljer när man ska spara och man har ju olika möjligheter att spara beroende på vilken situation man är i livet. Om man har ett lån på runt fem miljoner kronor vilket inte är ovanligt i Stockholm innebär det här fem-sex tusen kronor mindre i plånboken varje månad enligt liggande förslag, säger Josefine Uppling.

Hon varnar även för att människor som skiljer sig kan påverkas eftersom den som flyttar kan behöva ta ett nytt lån.

– Allra bäst är om var och en i samarbete med sin bank får avgöra hur mycket de ska amortera, säger Josefine Uppling, som dock betonar att det är bra med en tydlig amorteringskultur.

”Större tryck på hyresmarknaden”

För de som bor i hyresrätt blir det förstås ingen tydlig påverkan från dag ett när kravet införs. Men det kan bli ett större tryck på hyresmarknaden, tror Hyresgästföreningens chefsekonom Mariell Juhlin.

– Det är klart att det kan bli ett större tryck på hyresmarknaden om det visar sig att fler förstagångsköpare får svårt att köpa sin första bostad. Då kommer de att söka sig till andra upplåtelseformer, i alla fall kortsiktigt. Amorteringskravet kombinerat med kontantinsatskrav på 15 procent av köpesumman kan innebära att fler som vill köpa en bostad hyr under en längre tid, säger hon.

”Det gynnar ungdomarna”

Bengt Hansson, chefsekonom på Boverket, ser positivt på amorteringskravet, och tror att det på lång sikt kan vara positivt även för ungdomar som vill in på marknaden.

– Visst är det i viss mening så att det kommer vara svårast för de som inte har eget kapital, men å andra sidan är det så att det som gynnar ungdomar mest är låga priser. Och i den mån det här dämpar prisutvecklingen så gynnar det ju ungdomarna, säger Bengt Hansson.

– Om priserna inte fortsätter att stiga som de gjorde förra året så får ungdomar det mycket lättare. Att få stopp på den här pris- och lånespiralen är det viktiga här, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.