Läget mellan de två traditionella blocken i svensk politik är mycket jämnt, enligt SVT/Novus sista väljarbarometer före valet. Foto: Lars Pehrson/TT

ANALYS: Historisk rysare – låsningen i regeringsfrågan är total

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Söndagens val ser ut att bli en politisk rysare av historiska mått. Aldrig tidigare i modern tid har det politiska läget inför ett val varit så ovisst, två dagar före valdagen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

SVT/Novus sista väljarbarometer före valet bekräftar bilden av det allt mer fragmenterade politiska landskap som nu växer fram och där gamla konstellationer är otillräckliga för att erövra regeringsmakten.

Med utgångspunkt i SVT/Novus väljarbarometer är det här förutsättningarna inför valet på söndag:

Val 2018 – #dinröst
  • Läget mellan de två traditionella blocken i svensk politik är mycket jämnt. Ingen kan idag svara på frågan om Alliansen eller de rödgröna partierna blir störst.
  • De två stora maktpartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, är på väg mot usla valresultat och kommer att vara kraftigt försvagade när rösterna är räknade.
  • Osäkerheten kring Sverigedemokraterna är monumental. Den sista veckan före valet har SD varierat mellan drygt 16 och 24 procent i olika opinionsundersökningar.
  • Låsningen i regeringsfrågan är total. Om partierna håller fast vid sina besked i valrörelsen går det inte att bilda någon regering.

Kan bli politisk jordbävning

Om det parlamentariska läget var komplicerat efter valet 2014 ser situationen alltså ut att kunna bli än mer oklar efter söndagens val. Allt tyder på att Sverigedemokraterna blir rejält större än i förra valet och därmed befäster sin position som vågmästare i riksdagen. Räkna med att partiet kommer att kräva inflytande över såväl politiken som regeringsbildningen efter valet.

Det mest slående i valrörelsen är annars att olika opinionsinstitut presenterar så varierande resultat när det gäller SD:s väljarstöd. Får partiet 24 procent, som en del mätningar uppger, vore det en politisk jordbävning. Men även om SD hamnar på SVT/Novus nivå på 19,1 procent innebär det en imponerande uppgång med 6,2 procentenheter sedan förra valet då SD fick 12,9 procent.

S kan få sämsta resultatet sedan demokratin infördes

För Socialdemokraterna och Moderaterna är läget det omvända. S fick 31,0 procent i valet 2014. I denna väljarbarometer landar partiet på 24,9 procent, en nedgång med 6,1 procentenheter. Det vore det sämsta valresultatet för Socialdemokraterna sedan demokratin infördes. Det oklara parlamentariska läget innebär dock att Stefan Löfven, trots partiets nedgång, vidhåller att han ska bli statsminister efter valet.

Samma sak gäller Moderaterna och Ulf Kristersson. I SVT/Novus väljarbarometer får partiet 17,7 procent, vilket är en nedgång med 5,6 procentenheter sedan förra valets 23,3 procent. Ett riktigt dåligt resultat för Moderaterna, men inte heller denna nedgång avhåller Kristersson från att kräva statsministerposten efter valet.

Reinfeldts doktrin gäller inte längre

Just nu är de rödgröna partierna sammantaget något större än Alliansen, vilket innebär att Stefan Löfven anser sig ha större rätt att bli statsminister. Så var ju Fredrik Reinfeldts doktrin utformad, att största block exklusive SD skulle regera landet. Men doktrinen gäller inte längre och Sverigedemokraterna har inte hymlat med att de tänker försöka avsätta Löfven.

Trots de rödgröna partiernas övertag ser det alltså svårt ut för Stefan Löfven att bli statsminister efter valet. Han måste då förlita sig på Centerpartiet och/eller Liberalerna i en statsministeromröstning i riksdagen. Åtskilliga gånger har han sträckt ut sin hand, men alltid blivit bryskt avvisad. Återstår att se om Annie Lööf och Jan Björklund håller fast vid sina besked efter valdagen. De har ju också avvisat en alliansregering som sitter på SD:s nåder.

Dessa låsningar inför valet kommer att tvinga en eller flera partiledare att efter valdagen göra precis tvärtemot vad de uppgivit i valrörelsen. Låsningarna kan annars medföra att Sverige under den kommande mandatperioden hamnar i ett skakigt parlamentariskt läge med återkommande politiska kriser. Hamnar landet samtidigt i en ekonomisk nedgång med stigande arbetslöshet och ökade statliga utgifter kan konsekvenserna bli svåröverblickbara.

KD har kommit tillbaka starkt

Så här på upploppet inför valet kan man också konstatera att Vänsterpartiet ser ut att göra ett bra val. Missnöjda socialdemokrater på vänsterflanken ser till att Jonas Sjöstedt och hans parti hamnar på 10 procent i SVT/Novus väljarbarometer. Nästan lika nöjd är centerledaren Annie Lööf som får 8,6 procent. I båda fallen handlar det om rejäla uppgångar sedan förra valet.

Också Liberalerna befinner sig nu på fast mark. 6,5 procent är kanske ingen succé men bättre än 2014 och Jan Björklund kan andas ut. Nu får han snart ta av sin mörkblå skjorta och kan se tillbaka på en mandatperiod med mycket elände, men som ändå slutade med en liten uppgång.

Ebba Busch Thor är väl annars den partiledare, vid sidan om Jimmie Åkesson, som är gladast idag. Hon och hennes parti har varit uträknade under stora delar av mandatperioden, men har kommit tillbaka starkt i valrörelsen. KD landar på 5,7 procent i den här undersökningen, vilket internt i partiet ses som en succéartad uppgång.

Sommarvärmen hjälpte inte MP

I Miljöpartiet är inte stämningen lika munter. Visst, partiet ser med sina 5 procent ut att klara riksdagsspärren vilket förstås är glädjande för miljöpartisterna. Men många hoppades och trodde att sommarens värme och torka skulle kunna lyfta partiet betydligt högre i opinionen. Så ser det alltså inte ut att bli.

Det är alltså med blandade känslorna partierna tar sig an valrörelsens sista skälvande dagar.

På söndag kväll när rösterna är räknade går politiken in i nästa fas, som lär bli minst lika spännande och dramatisk: Att forma en ny regering. Då kommer partiledarnas ansvarstagande för Sverige att prövas på allvar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet