Fredagens besked innebär att borgerligheten åter splittras. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Analys: ”Beskedet innebär att borgerligheten åter splittras”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En taktisk reträtt för att nå en strategisk framgång. Så kan man sammanfatta regeringens agerande i försvarsfrågan. Fredagens besked innebär att borgerligheten åter splittras, denna gång om försvaret. Samtidigt skaffar regeringen stöd i riksdagen för att införa en bankskatt.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Strax före riksdagens sommaruppehåll brakade enigheten samman i Försvarsberedningen.

De fyra borgerliga partierna vägrade att skriva under beredningens slutrapport sedan det visat sig att Socialdemokraterna inte var beredda att binda sig vid kommande anslagshöjningar för försvaret.

I riksdagens presscenter stod de f d allianspartierna sida vid sida, som en tydlig illustration på att alliansen trots allt inte var helt död.

Även om Centerpartiet och Liberalerna gjort upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om regeringsmakten var de borgerliga partierna alltjämt överens om försvars- och säkerhetspolitiken.

Kan snabbt förbytas i nederlag

Men politiska segrar kan snabbt förbytas i nederlag. På fredagseftermiddagen var rollerna återigen ombytta i riksdagens presscenter. På plats, liksom förra gången, var Centerpartiet och Liberalerna, men den här gången stod de sida vid sida med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson.

En triumferande försvarsminister berättade att de fyra partierna gjort upp om försvaret fram till 2026. Det innebär att anslaget höjs med fem miljarder kronor årligen från och med 2022 fram till 2025. En avsevärd höjning, alltså, av de svenska försvarsanslagen.

Det som Socialdemokraterna i juni inte ville acceptera är de nu plötsligt beredda att säga ja till. Det handlar om en taktiskt betingad reträtt för att nå en strategisk framgång. Borgerligheten splittras, samtidigt som Socialdemokraterna undviker att riskera ett nederlag i riksdagen. Det finns nämligen en klar majoritet i riksdagen för dessa höjningar av försvarsanslagen.

Införande av en ny bankskatt

I utbyte får regeringen stöd från Centerpartiet och Liberalerna för att införa en ny bankskatt. Förslaget kommer att presenteras på lördagen vid en presskonferens med finansminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist.

Socialdemokraternas positionsbyte är samtidigt inte alltför svårsmält för den egna partiledningen. När partiet tidigt i somras sa nej till att binda sig vid Försvarsberedningens anslagsökningar argumenterade partiet mer i budgettekniska termer. Principiellt sade man sig stå bakom förslagen om ökade anslag till försvaret.

Försvarsministern menade dock att innan regeringen var beredd att sätta ner foten var det viktigt att försvarets myndigheter granskade Försvarsberedningens förslag för att kostnadsberäkna dem. Ett annat argument som användes var att det är viktigt att ha handlingsfrihet i budgetpolitiken och att det därför är fel att så långt i förväg binda sig vid långsiktiga anslagsökningar.

Överens om hur försvarssatsningen ska finansieras

I sak har inte särskilt mycket hänt sedan dess. Det har gått några månader, vilket knappast kan ha påverkat beredvilligheten att binda upp sig för framtida budgetsatsningar. Försvarsmyndigheternas kostnadsberäkningar av Försvarsberedningens förslag blir heller inte klart förrän i november. Ändå gör regeringen helt om.

Försvarsminister Peter Hultqvist motiverar det nya ställningstagandet med att de fyra partierna nu är överens om hur den här försvarssatsningen ska finansieras. I och med detta är det fritt fram för Socialdemokraterna att säga ja till Försvarsberedningens förslag. Hur finansieringen ska gå till är dock högst oklart.

Isolera Moderaterna och Kristdemokraterna

Minst lika viktigt för Socialdemokraterna är dock att partiet knappast hade något val. Alternativet hade varit att gå mot ett säkert nederlag i riksdagen. En annan sak, som ligger väl i linje med ambitionen att politiskt isolera Moderaterna och Kristdemokraterna, är att regeringens positionsbyte samtidigt innebär att Centerpartiet och Liberalerna nu åter har förts in i regeringsfållan, också i försvarsfrågan.

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnas därmed utanför och får nu inrikta sig på att agera på egen hand. Samtidigt är deras politiska handlingsutrymme starkt begränsat i och med att de redan visat sina kort i Försvarsberedningens slutrapport.

Lördag klockan 11.00 presenterar finansminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist finansieringen av de ökade anslagen till försvaret på en presskonferens.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.