Analys: Ett nytt regeringsalternativ växer fram

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Söndagens partiledardebatt i SVT visade tydligt att ett nytt regeringsalternativ är på väg att växa fram. Oppositionen till höger hade påpassligt inför debatten lanserat en första uppgörelse om migrationspolitiken, men samsynen märktes också i flera andra frågor.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

En fråga där oppositionen har goda förutsättningar att komma överens inför valet är energipolitiken. Att döma av söndagens debatt vill Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna här lägga om politiken om de vinner valet. Moderatledaren Ulf Kristersson lovade att öppna för ny kärnkraft vid en valseger.

I denna fråga finns också en tydlig skiljelinje jämfört med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet som alla vill gå vidare med kärnkraftsavvecklingen i Sverige.

Också när det gäller rättspolitiken och kampen mot den grova brottsligheten finns förutsättningar för gemensamma förslag. Här är oppositionen till höger beredd att ge polisen större möjligheter att avlyssna individer även om det inte finns en konkret brottsmisstanke. Förebilden är den franska polisens sätt att forcera Encrochat.

Hårt angrepp om Pisa-ansvar

En annan fråga där samsynen blev tydlig var regeringens ansvar för den senaste Pisa-undersökningen, som i efterhand visat sig vara behäftad med betydande felaktigheter. Högeroppositionen gick till hårt angrepp på regeringen, medan regeringssidan inte oväntat hade en mjukare hållning. Inte heller Centerledaren Annie Lööf använde särskilt hårda ord mot regeringen i den här frågan.

Tvärtom verkade Annie Lööf inte känna något större behov av att visa distans till Socialdemokraterna i debatten. I stället hördes ofta statsministerns instämmande i debatten när Annie Lööf hade ordet.

Djupfryst läge mellan Lööf och Åkesson

Tuffare tag var det mellan Annie Lööf och Liberalernas Nyamko Sabuni när migrationspolitiken debatterades. Söndagens uppgörelse mellan M, KD, SD och L om migrationspolitiken hade slagit ner som en skräll inför kvällens debatt. Även inom Liberalerna har kritiska röster höjts.

Under debatten var det framför allt Annie Lööf och inte minst Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi som gick till hårt angrepp på Liberalerna, medan Nyamko Sabuni retoriskt svarade med motfrågan om Annie Lööf vill ”ta hit hela världen”.

Debatten bekräftade också att läget är fortsatt djupfryst mellan Annie Lööf och Jimmie Åkesson. ”Jag känner bara förakt”, var ett av Annie Lööfs angrepp på Åkesson under debatten.

Migrationspolitiken blir stor vallfråga

I ett regeringspussel efter nästa val lär alltså Lööf vara mer eller mindre vara given på Stefan Löfvens sida.

En slutsats efter debatten är att migrationspolitiken blir en av de stora valfrågorna nästa år. Här tycks det nu vara givet att två regeringsalternativ står emot varandra, vilket blev extra tydligt efter söndagens uppgörelse mellan M, KD, L och SD.

Frågan ska inom kort beslutas av riksdagen och oppositionens förslag kommer då att ställas mot regeringens, som alltså även Vänsterpartiet och Centerpartiet stödjer. Det mesta talar därmed för att regeringen vinner, även om en enda röst kan avgöra utgången, men oppositionen till höger säger sig gärna gå till val på migrationspolitiken.

Debatten visade också att söndagens migrationsuppgörelse kan ge en besvärlig baksmälla för Ulf Kristerssons regeringsalternativ. För trots uppgörelsen finns stora åsiktsskillnader i frågan, framför allt mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna. Oansvarigt, tyckte Åkesson om Liberalernas politik, intolerant, svarade Sabuni om Sverigedemokraternas.

Å andra sidan har även statsminister Stefan Löfven problem i sitt regeringsalternativ i den här frågan. Kompromisserna med Miljöpartiet kan skapa bekymmer för honom i den kommande valrörelsen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.