Arkadij Babtjenko. Foto: TT

Analys: ”Ingenting är sant och allting är möjligt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Ungefär där står vi journalister och alla andra efter gårdagens spektakulära icke-mord på Arkadij Babtjenko. Desinformation från Kreml är vi vana vid, men det har – mig veterligen – ännu inte hänt att Kreml diktar upp en historia som man planerar att sedan dementera och avslöja som falsk”, skriver SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Om det stämmer att ukrainsk underrättelsetjänst för ett par månader sedan upptäckte att det fanns en rysk plan för att mörda den oerhört kremlkritiske Babtjenko var det såklart logiskt att i hemlighet följa planerandet och inte slå till för tidigt. Kanske den ukrainska underrättelsetjänsten på det sättet har lyckats avslöja ganska mycket om hur ryska agenter agerar i Ukraina och dessutom avslöja deras identiteter.

Att informera Babtjenko själv mot löfte att han höll tyst är också logiskt.

”Kanske hoppades Ukraina att ryska företrädare skulle trampa i klaveret”

Men att dra hela världen vid näsan från tisdag kväll till onsdag eftermiddag, vad var poängen med det kan man undra. Kanske hoppades Ukraina att ryska företrädare skulle trampa i klaveret rejält med ogenomtänkta uttalanden, hatiska mot Babtjenko och Ukraina. Men de ryska officiella reaktionerna var: vi beklagar mordet på ännu en journalist i Ukraina och vi kräver att Ukraina hittar och straffar de skyldiga.

Cyniska lögner gissade många. Frågorna är många:

”Vem ska vi tro på då – Trump?”

Fanns det en rysk plan att mörda Babtjenko? Trodde ryska företrädare att planen lyckats och Babtjenko var död, och att det faktiskt var cyniska uttalanden från den maktapparat som beordrat mordet? Eller – vilket Ryssland hävdar – var det bara fria fantasier och ett försök av Ukraina att svartmåla Ryssland.

Mängder av uppgifter och påståenden spreds snabbt. Inga, faktisk inga, var sanna. Hur skyddar vi oss mot det?

Min gissning är att det ukrainska agerandet kommer att slå tillbaka mot dem själva om det inte kommer fram uppgifter som verkligen förklarar agerandet.

Om vi misstror Ryssland och vet att vi inte kan lita på Ukraina, vem ska vi tro på då – Trump?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.