Analys: Kontroversiellt förslag från M om sänkt straffålder

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderaterna tar denna helg nya steg för att skärpa sin rättspolitik inför valet nästa år. Ett kontroversiellt förslag, som nu förs fram, handlar om att sänka straffmyndighetsåldern till 13 år. Förslaget väntas röstas igenom på partistämman i Helsingborg.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Moderaterna har de senaste åren steg för steg skärpt politiken när det gäller lag och ordning. När partiet nu lägger fast politiken inför nästa års val känns flera av förslagen igen från den politiska debatten. Det handlar exempelvis om att anonyma vittnen ska tillåtas i domstolar, att terrorlagstiftningen också ska gälla gängkriminella och att polisen ska kunna upprätta så kallade visitiationszoner i särskilt brottsutsatta områden.

Rättsfrågorna behandlas av moderatstämman under lördagen. Det utskott som förbereder frågorna inför stämman har dock på flera punkter skärpt partiets rättspolitik.

Ett kontroversiellt som väckts och fått stöd i stämmoutskottet är att straffmyndighetsåldern, som idag är 15 år, ska utredas och sänkas till 13 år. Tidigare har partiet visserligen sagt sig förespråka sänkt straffmyndighetsålder, men inte preciserat till vilken ålder.

Kriminella gäng använder sig av yngre

En orsak till att Moderaterna vill sänka straffmyndighetsåldern till 13 år är bland annat återkommande rapporter om att kriminella gäng i allt större utsträckning använder sig av yngre barn i sin verksamhet.

Sverigedemokraterna har sedan tidigare partibeslut på att sänka straffmyndighetsåldern. Det här blir i så fall i ännu en sakfråga där Moderaterna och Sverigedemokraterna är överens.

Nytt förslag: ökad kameraövervakning

Ett annat nytt förslag som tagits fram av stämmoutskottet är att kameraövervakningen ska byggas ut kraftigt i Sverige. Enligt ett förslag som utskottet ställt sig bakom ska kameraövervakning komma på plats i samtliga så kallade utsatta områden i landet. Kommuner och regioner ska också få möjlighet att utan tillståndskrav få sätta upp kameror i offentliga miljöer.

Det här är bara några av de förslag som Moderaternas arbetsstämma beslutar om på lördagen.

Partiets avsikt är att i valrörelsen nästa år hårt driva frågor som rör lag och ordning. Här har Moderaterna stort förtroende bland väljarna. Samtidigt är det en fråga som blivit allt viktigare för väljarna de senaste åren, mycket till följd av utvecklingen med allt fler skottlossningar och dödsskjutningar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.