Anders Tegnell om ökade smittan: Väldigt strikta restriktioner i våras

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ökar smittan i Sverige och statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterar att läget är allvarligt. Men han tror inte det är effektivt att införa en stängning av samhället.

– Många länder som haft kraftiga nedstängningar har hamnat i en ännu värre situation än Sverige och i många länder följer man uppenbarligen inte de här nedstängningarna speciellt väl, säger han i SVT:s Helgstudion.

Runtom i Europa ser vi samhällen stänga ner för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset. Men nedstängningar är inte omedelbart effektiva, menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Formen är inte det viktiga, utan att man får en bra effekt, säger han i en intervju med SVT:s Helgstudion.

– Vi tog väldigt strikta restriktioner i våras men man måste veta vad man ska rikta restriktionerna mot.

”Inte några negativa effekter”

Sverige var ett av få länder som inte stängde skolorna i våras. Det har funnits diskussioner om det var rätt beslut, men Tegnell tror en stängning skapat svåra problem för barnen.

– Uppföljningar visar att vi inte har haft några negativa effekter och vi kan se i Europa att när man stänger ner igen fortsätter man hålla skolorna öppna.

Se intervjun med statsepidemiolog Anders Tegnell i klippet i spelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.