Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Simon Samuelsson/TT

Anders Tegnell: ”Frågan är om man hinner”

Uppdaterad
Publicerad

Målet att vaccinera alla vuxna innan midsommar blir allt svårare att nå. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter efter beskedet om förseningar av Modernas vaccin.

På tisdagen kom beskedet att Modernas vaccinleveranser för veckan försenas. I stället kommer bolaget kunna skicka hälften av doserna – men upp till två veckor senare.

– Det blir allt tuffare. Ju mer man skjuter fram leveranserna desto mer kommer man behöva göra under ganska kort tid i slutet av april och maj, säger statsepidemiologen.

Coronapandemin

”Frågan är om man hinner”

Han bedömer dock fortfarande att det finns en chans att nå målet, men det ställer stora krav på vaccinationstempot i april och maj.

– Frågan är om man hinner med det när man får så stor tidspress. Det kommer bli tuffare och tuffare. Vår bedömning är att det fortfarande är möjligt. Men som sagt, varje gång det förändras blir det svårare, säger Tegnell till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet