Ändra CSN-lånen – spara tusenlappar

Många svenskar skulle kunna sänka årskostnaden för sina studielån. Det gäller en del av dem som har CSN-lån inom både det gamla och det nya lånesystemet.

Nackdelen är att det då tar längre tid att betala tillbaka lånet.

-Om du har två lån, medelstor skuld och hög inkomst kan du få ett lägre årsbelopp genom att lägga samman lånen. Men man kan inte generellt säga att du får ett lägre årsbelopp om du slår ihop lånen. Det beror på, säger Susann Hallberg, återbetalningsexpert på Centrala studiestödsnämnden (CSN).

För vissa kan det röra sig om tusenlappar i lägre lånekostnader per år. Kostnaderna för den som har dubbla lån kan bli mycket höga eftersom återbetalningen av de olika lånen sker separat.

Procent av inkomsten
Årsbeloppet för ett lån som togs före 2001 är fyra procent av den årsinkomst man hade för två år sedan. På lån tagna efter 2001 bestäms betalningskravet utifrån skuldens storlek och låntagarens ålder.

Drygt 200.000 personer i Sverige har flera lånetyper hos CSN. Det gäller personer som tagit studielån både före och efter 2001. Vissa av dessa personer får lägre årskostnader genom att byta.

Två exempel som CSN har tagit fram för TT:s räkning visar att det inte nödvändigtvis är så att årsbeloppet sänks. Det kan även bli högre, det är olika från fall till fall.

Men i ett av CSN:s exempel, där personen i dag har ett årsbelopp på 22 400 kronor per år, blir årsbeloppet efter sammanslagning av lånen 6 400 per år.

Mer med stigande ålder
Den som lägger om till annuitetslån, den nyare typen av lån, får dock räkna med att årsbeloppet stiger med åldern. Ytterligare en nackdel med att lägga samman lånen och sänka sitt årsbelopp är förstås att det tar längre tid att betala tillbaka.

-Då kanske det sista återbetalningsåret inträffar vid en betydligt senare tidpunkt än om du har lån där återbetalningen är inkomstrelaterad, säger Susann Hallberg.

CSN har inte några uppgifter om hur stor andel av dem som har två typer av lån som skulle kunna få betala ett lägre årsbelopp. Den som vill veta vad som gäller för dem får på egen hand kontakta CSN. Det går även att göra preliminära uträkningar på CSN:s hemsida.

TT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer