Linda Hefvelin, ledamot för SD i Strängnäs. Foto: SVT

Ändrad SD-politik ser ut att få stöd

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledning vill se flera förändringar i partiets politik och medlemmarna ser ut att följa efter. I Sörmlandsdistriktet rådde stor enighet inför partiets landsdagar i helgen.

Under landsdagarna i helgen kommer Sverigedemokraterna att byta kurs i flera frågor där de tidigare skiljt sig från de andra partierna, abortfrågan, synen på medborgarskap och möjligheten för ensamstående och homosexuella att adoptera barn är några exempel. 

– Det var svårt att föra en dialog med unga kvinnor i valrörelsen i abortfrågan. Jag tror att det vi kommer att kunna prata med dem på ett annat sätt nu, säger Linda Hefvelin, ledamot för SD i Strängnäs. 

Ändrat sig om dubbla medborgarskap

I valrörelsens slutskede förra året pressades partiet hårt av sina motståndare frågan om abort och i frågan om medborgarskap. Motståndarna beskrev Sverigedemokraterna som kvinnofientliga och gjorde klart för potentiella invandrarväljare att Sverigedemokraterna inte accepterade dubbla medborgarskap. Nu har partiet ändrat sig på båda punkterna. 

– Det finns nog många som lever med dubbla medborgarskap och som kanske tvekade att rösta på oss av den anledningen. Jag tror att det här kan hjälpa oss i den frågan, säger Anton Berglund, ordförande för Sverigedemokraterna i Sörmland. 

Valt rätt kurs

Förändringen handlar om vem som ska kunna bli medborgare eller inte. En fråga som skulle kunna skapa debatt i ett nationalistiskt parti som byter kurs i en sådan fråga. Men det är svårt att få syn på någon öppen opposition. På mötet i Sörmland rådde stor enighet om att partiledningen valt rätt kurs.  

– Vi brukar skämta och säga att någonting måste vi ju vara kritiska till partistyrelsen för, men jag har inte hittat något, säger Kim Fredriksson Sverigedemokraternas gruppledare i Eskilstuna.

Finns det inte en risk att ni blir utslätade? 

– Inte alls, tvärtom, det är bra att vi lyssna på andra och partistyrelsen har gjort ett bra grundjobb och det är bra, säger Björn Karlsson från Strängnäs.  

Några av de ändringar som partiledningen föreslår:

Sluta driva kravet på sänkt abortgräns till vecka 12 (från dagens vecka 18)

Sluta driva kravet på samvetsfrihet, att barnmorskor ska kunna säga nej till att utföra aborter

Tillåta dubbla medborgarskap 

Acceptera att ensamstående och homosexuella ges möjlighet att adoptera 

Tydliggöra att partiet inte driver kravet på sambeskattning 

Byta formuleringen i principprogrammet om att människan har en “nedärvd essens” och i stället tala om ett “biologiskt arv” 

Förtydliga att nationella minoriteter som samer och judar kan ha en svensk identitet. Och att dessa grupper ska undantas från allmänna assimileringssträvanden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.