Ändrade matvanor bakom fettproppar

Uppdaterad
Publicerad

Stopp i slasken igen! Fettproppar har blivit allt vanligare i våra hem. Orsaken tros vara att frityrfett och matolja har blivit allt vanligare i svenskarnas matlagning.

Konsumtionen av dessa produkter har mer än fördubblats sedan 2000, enligt Jordbruksverket.

Olja och fett som vi häller ut i vasken när vi röjer upp efter middagen har en tendens att stelna när det kommer ut i avloppsnätet.

Kletet fastnar på rörväggarna, och så småningom kan det bli så trångt att det blir stopp.

-Det här är helt klart ett växande problem. Vi tycker inte om fett, säger Lars-Gunnar Bergman vid branschorganisationen Svenskt vatten.

I Västerås görs ett försök att komma tillrätta med problemet.

Målet är att olja och fett ska återvinnas i stället för att spolas ut i avloppsnätet.

Så kallade miljötrattar som kan skruvas på tomma pet-flaskor har delats ut till hyresgästerna i kommunägda Bostads AB Mimer. Tanken är att de ska användas för att hälla använt matfett i flaskorna.

Flaskorna ska sedan samlas in, och fettet användas för produktion av biogas.

Projektet ska utvärderas efter ett år.

-Men hyresgästerna har reagerat positivt, säger Mikael Söderberg, teknik- och miljöchef vid bostadsbolaget.

TT

Fakta: Så gör du med fettet

• Överbliven matolja eller frityrfett ska inte spolas ned i diskbänksvasken eller slängas i toaletten. Fett stelnar när det kallnar, och kan orsaka stopp i avloppet.

• Flytande fett ska samlas i plastflaskor och kan slängas i kärl för brännbart avfall.

• Fett som stelnat i stekpannan torkar du upp med hushållspapper och slänger i hushållssoporna. Gäller sopsortering i din kommun hör stekfettet till det biologiskt nedbrytbara avfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.