Andreas Sturesson (KD). Foto: SVT

Andreas Sturesson (KD): ”Jag är otroligt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) är mycket besviken på Centerpartiets utspel om att de vill regera tillsammans med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Det finns ett underlag för ett alliansstyre som Centern nu säger nej till. De säger nej till ett styre som får 39 mandat och säger ja till ett mitten-vänsterstyre som får 38 mandat, säger Andreas Sturesson.

Han menar att en sådan koalition skulle bli beroende av stöd från Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

Jönköping

På frågan om KD kan tänka sig att ingå i en sådan vänster-mittenkoalition svarar han:

 – Vår utgångspunkt är ett alliansstyre och vår önskan är att Centern omprövar sin hållning, menar han.

Oklart var Liberalerna står

Samtidigt betonar Andreas Sturesson att man i nuläget inte vet säkert hur de andra partierna ställer sig till den koalition som Centern nu föreslår. Exempelvis Liberalerna.

– Det finns ett jättegott samtalsklimat mellan M, KD och Liberalerna. Det är ju inte ett majoritetsstyre som Centern har presenterat i dag.

Hur kommer ni från kristdemokraternas sida agera nu?

– Eftersom det här inte har varit känt särskilt länge måste vi smälta detta och få tid att diskutera situationen. Det är klart att vi kommer att agera så vi får så stort genomslag för den politik som vi gick till val på, säger Andreas Sturesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköping

Mer i ämnet