Foto: SVT

Anmälde sextrakasserier på Ericsson – fick sluta

Uppdaterad
Publicerad

Hon kränktes som kvinna och trakasserades av kollegor som misstänkte att hon var homosexuell. Nadia Zabehi fick jobb på Ericssons huvudkontor i Stockholm, men tillvaron där blev en helt annan än den hon hoppats på.

Hon har 12 års erfarenhet som ingenjör inom den internationella telekomindustrin. 2011 jobbade Nadia Zabehi för Ericsson i Kanada. När hon fick ett erbjudande om en plats på Ericsons huvudkontor i Stockholm bestämde hon sig för att flytta. Men tillvaron med de manliga kollegerna i Sverige utvecklas till en mardröm för Nadia Zabehi.

”Du är inte värd min uppmärksamhet”

– Mina kolleger ”föreläste” på fikapausen om hur mycket sämre kvinnor var än de själva på alla sätt, och hur kvinnor bara gjorde dem frustrerade. De sa att kvinnor har en tredjedel av männens intellektuella kapacitet. Om en kvinna frågade dem om något så brukade de svara ”fuck off – du är inte värd min uppmärksamhet”, berättar Nadia Zabehi.

Pratade om hennnes sexuella läggning

Hon ville inte prata om sin sexuella läggning på arbetet, men får kommentarer som i början rör hennes utseende, och som sedan utvecklas till dagliga trakasserier, med ständiga sexuella inviter från kollegorna på avdelningen.

– På en annan kafferast när det som vanligt var jag, min kvinnliga chef och nio män, pratade de om min sexuella läggning och möjligheten att jag kanske var gay. Det var väldigt obehagligt för mig, att bara jag och mitt privatliv skulle vara ämne för deras skämt, säger Nadia Zabehi.

Stöd av facket

Men fika med arbetskamrater är frivilligt. Nadia kan välja att inte delta, om hon känner sig trakasserad, skriver en av cheferna i ett mejl. Till slut så vänder sig Nadia Zabehi till facket för att få hjälp.

– Det är ingen som har tvivlat på hennes upplevelse och hennes berättelse. I det här ärendet så vet jag att klubben har stöttat medlemmen och krävt en utredning, säger Anna-Lena Glad, ombudsman på Unionen och kontaktperson för Ericsson.

Får inte läsa utredning

Enligt facket kom Ericssons utredning fram till att det inte fanns tillräckligt med bevis för att säga att Nadia Zabeh blivit sexuellt trakasserad på jobbet. Men den utredningen har Nadia inte själv fått läsa och det får inte heller vi på SVT göra. Ericsson vill inte ställa upp på någon intervju.

Nadia Zabehi blir sjukskriven. I mars, när hon fortfarande är sjukskriven på grund av kränkningarna, får Nadia veta att hon får sparken. Hänvisningen är arbetsbrist och de nedskärningar som gör att många andra också måste gå inom Ericson. Men Nadia Zabehi är den enda på sin avdelning som sägs upp.

HBT-personer upplever diskriminering

Nypublicerad statistik från EU visar dock att Nadia Zabehi knappast är ensam om sin erfarenhet. En av fem HBT-personer i Sverige har upplevt diskriminering på jobbet under det senaste året.

– Det är ju stora problem för företag om personer upplever att det inte kan bidra med sin kompetens för att man trakasseras för sin sexuella läggning eller sitt kön, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.

Är det tystare om den här sortens problematik inom näringslivet, skulle du säga?

– Det finns ju de som absolut säger det. Vi har haft en seminarium på ett antal pridefestivaler som vi kallat ”the only gay in the näringsliv” för att många rapporterar just om en tystnad kring de här frågorna ute på företagen, säger Ulrika Westerlund.

Andra som inte trivs

– Jag vet att det finns andra som inte trivs i den här arbetsmiljön på Ericsson, men de talar aldrig öppet om det och vågar inte föra fram det som problem. Jag var motiverad, amitiös och kände stor passion för mitt arbete. Nu kan jag hitta den motivationen hos ett annat företag, som kan erbjuda en respektfull arbetsmiljö, säger Nadia Zabehi.

– Jag tycker det är synd att Ericsson kanske har en sådan här situation bland sina anställda utan att verkligen känner till och förstår att det finns, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.