Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att det är viktigare att skolorna hålls öppna än att resor inte avråds. Foto: SVT

Anna Ekström: ”Skolorna ska stänga sist och öppna först”

Publicerad

Skolan ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar.

Det menar utbildningsminister Anna Ekström (S) som på söndagskvällen gästar SVT:s Agenda för att prata om distansundervisning under pandemin.

– Skolan måste komma först, för ett samhälle är det mycket viktigare att att se till att barn och elever får utbildning än att vi inte avråder från sportlovsresor, säger hon.

Elever på gymnasiet har tagit ett stort ansvar och fått en väldigt tuff studietid under pandemin. Det säger utbildningsminister Anna Ekström (S) som gäster SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Hon delar Skolinspektionens bild av att det är de elever som behöver skolan allra mest som drabbas hårdast av distansundervisningen.

– De eleverna ska inte lämnas ensamma, de ska känna att de har samhällets stöd, säger Anna Ekström i programmet.

”Måste prioritera skolan”

Flera stora regioner i Sverige har rekommenderat fjärrundervisning även för högstadiet efter sportlovet för att förhindra en ökad smittspridning av covid-19. Men utbildningsministern vänder sig mot bilden av att detta införs på grund av sportlovsresor.

– Min bild är att regionerna gör detta för att man har en väldigt stor smittspridning, säger hon och fortsätter:

– Det är fullkomligt självklart att skolan är det sista vi stänger och det första vi öppnar. Står valet mellan att ha en öppen skola och att inte avråda från resor då måste vi prioritera att hålla skolan öppen, säger hon.

Se hela intervjun med Anna Ekström i SVT:s Agenda här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer