It- och enerigiminister Anna-Karin Hatt.

”Måste bli slut på löften som inte hålls”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digtaliseringens möjligheter.

Regeringen ger PTS (Post-och telestyrelsen) i uppdrag att underlätta utbyggnaden av mobilnäten, att utvärdera mobiltäckningen och att utvärdera operatörernas täckningskartor.

För det krävs enligt regeringen tre olika åtgärder:

  • Stickprovsmätningar. PTS ska fram till och med den 28 juni i år genomföra ett antal stickprovsmätningar av mobiloperatörernas täckning.
  • Regionala dialogmöten. PTS ska arrangera regionala dialogmöten runt om i landet. Syftet är att underlätta frivilliga lösningar och utbyggnad av mobilnäten genom ökad samverkan.
  • Kartläggning av mobilnätsutbyggnaden. PTS ska samla in detaljerad information från operatörerna över hur utbyggnaden av deras respektive mobilnät fortskrider.

– Konsumenterna ska kunna känna sig trygga i att de täckningskartor operatörerna använder i sin marknadsföring också stämmer med verkligheten. Vi vill med dessa uppdrag stärka konsumenternas behov av bra mobiltäckning, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Löften som inte hålls

Täckningen måste räcka till, anser Anna-Karin Hatt, och operatörernas löften om täckning som inte hålls ”måste få ett slut”.

– Hittills har operatörerna inte hållit vad de lovat, de har visat upp väldigt generösa och skönmålande täckningskartor som konsumenterna märker inte stämmer med verkligheten.

Brister i täckningen är, enligt it-ministern, en utmaning över hela landet,.

– Vita fläckar på operatörernas täckningskartor är en utmaning i glesbygd, medan det i storstäderna ofta är kapaciteten som inte hänger med. Man upplever att det mobila bredbandet fungerar ungefär som sirap när man ska använda det.

Ge sig ut i verkligheten

Regeringen vill därför ha en bättre bild av både hur täckningen och operatörernas utbyggnadsplaner ser ut. PTS ska ge sig ut i verkligheten med olika typer av mobiltelefoner och kontrollera hur täckningen ser ut i olika delar av landet och i olika miljöer.

– Vi behöver ha en samlad nationell bild som är oberoende av de bilder som operatörerna ger till konsumenterna i sina täckningskartor. Vi ska utvärdera det här och ha det som underlag, både för PTS fortsatta tillsynsarbete och för regeringen, säger Anna-Karin Hatt.

Ska bli bäst i världen

skriver regeringen om it-politiken:

”Målet för it-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Inom detta huvudmål finns regeringens mål att det ska finnas bra telefoni, bra bredband och bra mobiltäckning i hela landet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.